Suriyelilerin Dönüşü Tekstilcileri Endişelendiriyor

Türkiye’deki Suriyelilerin Ülkelerine Dönüşü Tekstilcileri Tedirgin Ediyor

Esad rejiminin devrilmesiyle birlikte Türkiye’deki Suriyelilerin ülkelerine geri dönmeye başlaması, Adana’daki tekstil sektörünü endişelendirdi.

Suriye’de 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesiyle birlikte iç savaşın sona ermesi, Suriyelilerin ülkelerine geri dönüşlerini hızlandırdı. Türkiye’de tekstil sektöründe uzun süredir önemli bir iş gücü sağlayan Suriyelilerin geri dönüş hazırlıkları, Adana’daki tekstil sektörünü olumsuz etkileyebilir.

Gençler Önemli Rol Oynamalı

Adanalı tekstil patronları, Türk tekstil işçilerinin turizm ve hizmet sektörüne kaydığını belirtirken, Suriyeli işçilerin dönüşü durumunda genç Türklerin tekstil sektörüne daha fazla ilgi göstermesi gerektiğini vurguladı.

İşadamı Ufuk Doyuran, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Savaşın sona ermesi sevindirici ancak bu durum pek çok işvereni endişelendiriyor. Suriyelileri ağırlamaya başladığımız günden beri fabrikalarımızda çalıştırdık. Ancak şimdi onların dönüşüyle başa çıkmamız gerekiyor. Ülke olarak kendi başımızın çaresine bakabiliriz. Gençlerimiz de iş bulmak konusunda sabırlı olmalı, her işe başlamak önemlidir. Boşluktan korkmamalıyız” şeklinde konuştu.

Ufuk Doyuran, geleceğe yönelik umutlu olunması gerektiğini belirterek, “Gençlerimiz hemen en iyi pozisyonlardan işe başlamak istiyorlar. Suriyeliler ayrılırsa boşluk olabilir ancak Türkiye kimseden yardım beklemeyecek kadar güçlü bir ülke” dedi.

Ülke Çıkarları Ön Planda Olmalı

Adanalı tekstilci, sektörde çalışanların %40’ından fazlasının Suriyeli olduğunu vurgulayarak, “Üretim seviyelerimizi artırmamız gerekiyor. Şu anda çalışanlarımızın %40’ı Suriyeli. Belki %30’u geri dönecek. Gençlerimiz iş beğenmeden çalışmalı, bu ülke hepimizin” ifadelerini kullandı.

“Asgari ücretin üzerinde maaşlar ödüyoruz ancak bazıları hala memnun değil” diyen Doyuran, “Fabrikalarda çalışan birçok işçi asgari ücretin üzerinde maaş alıyor. Parasal beklentileri geride bırakmalıyız. İşlerine odaklanmalılar. Para en önemli şey değil. Bir işin ne kadar değerli olduğunu ancak emek verince anlayabilirsiniz. Bazıları az para kazandıklarını düşünebilir ama artık para işin özünü oluşturmuyor” açıklamalarında bulundu.

Related Posts

Xiaomi ucuz ev üretti, 11 bin liradan kiraya veriyor

Dünyaca ünlü teknoloji markası Xiaomi, şimdi de emlak sektörüne adım attı. Genç mühendislerini hem işe hem de markaya daha sıkı bağlamayı hedefleyen şirket, Pekin’de başlattığı akıllı daire projesiyle çalışanlarına uygun fiyatlı ve tam entegre bir yaşam alanı sunuyor.

Türkiye’de şebekeye giren gaz miktarı yüzde 25 arttı

Türkiye’de yılın ilk yarısında şebekeye giren gaz miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artarak 34 milyar metreküpe ulaştı.

‘Yapay zekâ videolarına kanmayın’

Ticaret Bakanlığı, yapay zekâ dolandırıcılığına karşı uyardı.

Düşük enflasyona karşı, refah payı ve iyileştirme

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 2025 Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur maaşlarında refah payı ve iyileştirme yapılması gerektiğini vurguladı. Yalçın, yaptığı açıklamada, “Enflasyon artış hızı düşse de maaşlardaki …

Güney Afrika PMI Endeksi kritik eşiğe yaklaştı

Güney Afrika özel sektöründe büyüme, Haziran 2025’te yavaşladı. S&P Global tarafından açıklanan Güney Afrika Bileşik PMI Endeksi, Mayıs ayındaki 50,8 seviyesinden 50,1’e gerileyerek büyümenin neredeyse durağan bir seyir izlediğini ortaya koydu …

Çalışanları ilgilendiriyor: İşte kıdem tazminatı tavanı

Milyonlarca memur, emekli ve çalışanın beklediği kritik enflasyon verisi 3 Temmuz saat 10.00’da açıklandı. TÜİK’in haziran ayı enflasyon rakamı açıklamasıyla birlikte kıdem tazminatı tavanı da belli oldu.