Samsun ekonomisine kadın eli değiyor

Samsun’da Kadınların Güçlenmesi ve Sürdürülebilir Kalkınmaya Katkı Sağlanıyor

Samsun’da kadınların ekonomik ve sosyal hayatta daha güçlü bir şekilde yer almasını sağlamak amacıyla yürütülen birçok çalışma ile bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına da katkı sağlanıyor. Kadınların istihdamı ve girişimciliğinin desteklenmesi amacıyla birçok proje hayata geçirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü, 2024-2025 döneminde kalkınma ajanslarının odak alanını “Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği” olarak belirledi. Bu doğrultuda, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) öncülüğünde Samsun’da kadınların ekonomik hayata katılımını artırmaya yönelik önemli projeler ve iş birlikleri hayata geçiriliyor. Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve OKA tarafından imzalanan “Samsun’da Kadın İstihdamı ve Girişimciliği İş Birliği Protokolü”, Samsun’daki kadınların istihdam ve girişimcilik potansiyelini desteklemeyi amaçlıyor. Proje kapsamında; firmaların nitelikli işgücü ihtiyaçları gözetilerek özel sektör-kamu iş birliği ile kadınların mesleki eğitimler yoluyla yetkinliklerini artırmak ve nitelikli istihdamını sağlamak hedefleniyor.

Sanayi ve Teknolojide Kadın Gücü Projesi

Kadınlara yönelik mesleki eğitim programlarının başında Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitimi geliyor. OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi iş birliğiyle yürütülen projede, 18-30 yaş arası kadın mühendis ve teknikerlere imalat sanayi ve yüksek teknoloji sektörlerinde uzmanlaşma fırsatı sunuluyor. Diğer önemli faaliyetler arasında CNC Torna Operatörlüğü ve Plastik Enjeksiyon Operatörlüğü Eğitimi bulunuyor.

  • Diğer faaliyetler arasında CNC Torna Operatörlüğü ve Plastik Enjeksiyon Operatörlüğü Eğitimi bulunuyor.
  • Kadın mühendislere Endüstri 4.0, yalın üretim ve dijital dönüşüm konularında eğitim sunan Kadın Mühendis Yetiştirme Okulu başlatıldı.
  • Kadınların dijital iş gücüne katılımını desteklemek amacıyla Kuzeyin Dijital Yıldızları Programı geliştirildi.
  • Samsun Kenevir Tekstili İnovasyon ve Kapasite Geliştirme Projesi ile geleneksel kenevir dokuma kültürü yaşatılıyor.
  • Kadınlara mesleki eğitim ve iş kurma konusunda rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunulacak.
  • Turizm sektöründe kadın istihdamını artırmak amacıyla teknik destek programları düzenleniyor.
  • Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Dönüşüm Projesi ile kadınlara yönelik yeşil geçim kaynakları artırılıyor.

Bu çalışmaların Samsun’da kadınların ekonomik ve sosyal hayatta daha güçlü bir şekilde yer almasını sağladığı belirtiliyor. – SAMSUN

Related Posts

Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi yükseldi

Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,6 yükseldi.

Altın fiyatları dalgalı: Yıl sonu tahminleri değişti mi?

Altın fiyatları, hem küresel piyasalardaki gelişmeler hem de yurt içi ekonomik dinamiklerin etkisiyle dalgalı bir seyir izliyor. Peki altın için yıl sonu tahminlerinde değişiklik oldu mu?

Araplardan ABD’lilerle rekor anlaşma

ABD Başkanı Trump’ın Suudi Arabistan ziyaretine Nvidia CEO’su Huang da eşlik etti. Ziyarette, Suudi Arabistan’a yapay zekâ üssü kurulacağı ve 18 bin adet çip siparişi verildiği açıklandı.

ABD’den yüzde 80 vergi açıklaması, top Çin’de

Kürsel piyasaların gözü Çin ile ABD arasındaki tarife krizindeyken, açıklamalar ve gelişmeler yakından takip ediliyor. Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, gelişmelere ilişkin düzenlediği brifingde basın mensuplarının ticaret müzakerelerine dair …

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Koca ilçede kala kala 7-8 kişi kaldı: Bittik biz

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki hal kapanma noktasına geldi. Hal esnafı iş yapamamaktan dert yanarken denetimsizlikten şikayet etti. Korsan ticarete denetim yapılmasını talep eden esnaf, “Eskiden şimdiki satışın 50- 60 katıydı, 100 katıydı belki …