Tarife belirsizliği emtia piyasalarını dalgalandırdı

Trump’ın Açıklamaları Dünya Piyasalarını Etkiliyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları, küresel piyasaları etkilemeye devam ediyor. Özellikle Çin ile yaşanan “tarife düellosu,” dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki gerilimi artırarak ticaret savaşı ve ekonomik resesyon endişelerini derinleştiriyor.

Analistlere göre, ABD ekonomisinin bu belirsizlik döneminden kolayca kurtulması beklenmiyor. Tarife belirsizliği, ABD’de resesyon endişelerini artırırken doları diğer para birimlerine karşı zayıflattı.

Son gelişmelere göre, 2023 Temmuz’undan bu yana ilk kez 100 seviyesinin altına gerileyen dolar endeksi, 99,014 seviyesine kadar düşerek Nisan 2022’den bu yana en düşük seviyesini gördü.

Aynı zamanda, ABD’de tarife adımlarının enflasyonu artıracağı endişeleri devam ederken, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Mart ayında aylık bazda yüzde 0,1 azalırken, yıllık bazda yüzde 2,4 artış kaydetti. Enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de martta aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık bazda yüzde 2,8 artarak beklentilerin altında kaldı.

Altın Yükselişte

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı ve doların zayıflaması, yatırımcıları güvenli liman olarak gördükleri altına yöneltti. Altının ons fiyatı cuma günü tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 3,245.43 dolara yükseldi. Gümüş fiyatları yaşadığı düşüşün ardından toparlanarak haftayı 32.30 dolardan tamamladı.

Platin ve paladyum fiyatları ise ticaret savaşı kaynaklı endişeler ve otomotiv sektöründe kaygılarla dalgalanmaya devam etti.

Baz Metallerde Dolar Etkisi

Baz metaller, ticaret gerilimiyle negatif bir başlangıç yapsa da Trump’ın yeni tarife hamlelerini askıya alma açıklaması, doların zayıflaması ve çinko hariç diğer metallerde pozitif bir seyri destekledi.

Bu hafta tezgah üstü piyasada bakır yüzde 4.1, nikel yüzde 3, kurşun yüzde 0.5 ve alüminyum yüzde 1 oranında artarken, çinko ise yüzde 0.2 azaldı.

Petrol Değer Kaybediyor

Petrol fiyatları, ABD-Çin arasındaki ticaret gerilimi ve OPEC+’nın üretimi artırma planıyla küresel enerji talebindeki azalma endişeleriyle baskı altında kaldı. Brent petrolün varil fiyatı 58.22 dolara kadar gerileyerek Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Benzer şekilde, doğal gaz fiyatları da küresel enerji talebindeki düşüş beklentisiyle aşağı yönlü hareket etti.

Tarım Emtialarında Dalgalanma

Buğday fiyatları, Rusya’da yaşanan hava koşullarından kaynaklanan sorunlarla yükselirken, mısır fiyatları doların zayıflaması ve güçlü talep etkisiyle değer kazandı. Soya fasulyesi fiyatları da özel ihracat satışlarıyla desteklenirken, kahve ve kakao fiyatları yüksek vergiler nedeniyle değer kaybetti.

Çünkü fiyatları haftalık bazda kahve ve şekerde yüzde 5.4 azalırken, pamukta yüzde 5.8 arttı. Kakaonun ton başına fiyatı ise yüzde 1.5 düşüşle haftayı tamamladı.

Related Posts

Ödemeler bugün hesaplara yatıyor! Bakan duyurdu

Bakan Yumaklı, sosyal medya hesabından destekleme ödemelerine ilişkin paylaşımda bulundu. Alın teriyle toprağı yoğuran çiftçinin her zaman yanında olduklarını belirten Yumaklı, “5 milyar 102 milyon 219 bin lira destekleme ödemesini bugün …

Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi yükseldi

Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,6 yükseldi.

Altın fiyatları dalgalı: Yıl sonu tahminleri değişti mi?

Altın fiyatları, hem küresel piyasalardaki gelişmeler hem de yurt içi ekonomik dinamiklerin etkisiyle dalgalı bir seyir izliyor. Peki altın için yıl sonu tahminlerinde değişiklik oldu mu?

Araplardan ABD’lilerle rekor anlaşma

ABD Başkanı Trump’ın Suudi Arabistan ziyaretine Nvidia CEO’su Huang da eşlik etti. Ziyarette, Suudi Arabistan’a yapay zekâ üssü kurulacağı ve 18 bin adet çip siparişi verildiği açıklandı.

ABD’den yüzde 80 vergi açıklaması, top Çin’de

Kürsel piyasaların gözü Çin ile ABD arasındaki tarife krizindeyken, açıklamalar ve gelişmeler yakından takip ediliyor. Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, gelişmelere ilişkin düzenlediği brifingde basın mensuplarının ticaret müzakerelerine dair …

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …