Hayat pahalılığı alışkanlıkları da değiştirdi: Dışarıda yeme-içme verisi yılın en düşük seviyesinde

Kartla Yapılan Yeme İçme İşlem Sayısı Son Bir Yılın En Düşük Seviyesinde

Mart ayında kredi ve banka kartlarıyla gerçekleştirilen yeme içme işlemlerinde adetler, 200 milyonla son bir yılın en düşük seviyesine geriledi. Her ne kadar işlem başına harcama rekor seviyede olsa da, reel bazda toplam harcamalarda daralma yaşandı.

Ekonomim’den Yener Karadeniz’in haberine göre, banka ve kredi kartlarıyla yapılan yeme içme harcamalarında dikkat çekici bir düşüş yaşanıyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Mart 2025’te yeme içme sektöründe kartlarla gerçekleştirilen işlem adedi 200 milyon adetle son 12 ayın en düşük seviyesine ulaştı. Aynı dönemde işlem tutarı 87 milyar TL olarak kaydedilirken, reel olarak bir önceki yıla göre önemli ölçüde azaldı. Geçen yılın aynı döneminde ise işlem tutarı 60 milyar TL düzeyindeydi. Nominal olarak yüzde 45’lik bir artış olsa da, yıllık enflasyonun yüzde 43,38 olduğu düşünüldüğünde, reel artışın yalnızca yüzde 1,1 düzeyinde kaldığı görüldü. İşlem adetlerindeki azalma ise toplam reel harcamalarda düşüş yaşandığını gösteriyor. Başka bir deyişle, yeme içme harcamaları neredeyse aynı seviyede kalırken, tüketicilerin dışarıda yeme içme alışkanlıklarında bir azalma gözlemlendi. Geçen yıl boyunca işlem adedi ortalama 225 milyon civarındayken, 2025’in ilk çeyreğinde bu ortalama 211 milyona geriledi. Özellikle şubat ve mart aylarında 200 milyon bandına düşen işlem adedi, son iki yılın en düşük rakamlarını gösterdi.

Toplam banka ve kredi kartı harcamaları içinde yeme içme harcamalarının payı da azalmakta. Geçen yılın mart ayında toplam kart harcamasının yüzde 5’ini oluşturan yeme içme harcamalarının bu yılın aynı döneminde bu oran yüzde 4,97’ye geriledi. Sektör temsilcileri, fiyat artışları ve alım gücündeki zayıflama nedeniyle dışarıda yeme içme alışkanlığının azaldığını belirtiyor. Enflasyon baskıları ve fiyat artışlarıyla birlikte bu düşüşün devam etmesi bekleniyor.

Related Posts

Bir yılda 600 şubesi kapandı! Türkiye’de faaliyet gösteren marka iflasın eşiğinde

İkonik sandviç zincirlerinden Subway, büyük bir darbe aldı. Zincirin önemli franchise işletmecilerinden biri iflas başvurusu yaparken, bu gelişme fast-food sektöründeki artan baskının boyutunu gözler önüne serdi.

Spot piyasada doğalgaz fiyatları

Spot doğalgaz piyasasında dün 1000 metreküp gazın referans fiyatı 13 bin 533 lira 75 kuruş olarak belirlendi.

Türkiye’de üretimden yapılan sanayi ürünleri satışı 18,8 trilyon lira oldu

Türkiye’de 2024’te 1 milyon 169 bin 17 otomobil, 9 milyon 392 bin 251 ev tipi buzdolabı ve dondurucu üretildi, girişimlerin ürettikleri ürünlerden yaptıkları satış, toplamda 18 trilyon 800 milyar 473 milyon lirayı buldu.

SGK uzmanından temmuz zammı açıklaması: Ne kadar artış yapılacak?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, asgari ücret ve emekli maaşları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Erdursun, temmuz zammı ve enflasyon farkı gündeminde dikkat çeken uyarılar yaptı.

Emekliye Temmuz zammı müjdesini verdi: Meclis kararını açıkladı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda “Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklif” olan “torba teklif” dün görüşüldü. Muhalefet, ekonomiye yönelik düzenlemeler içeren teklifi görüşürken sert …

Asgari ücrete ara zam yapılacak mı? 2025 Temmuz Asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücret zammı, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin bir araya gelmesi sonucunda, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarında belirlenmektedir. Peki, Asgari ücrete ara zam yapılacak mı? 2025 Temmuz Asgari ücret ne kadar olacak?