Uzmanından “sahte güneş gözlüğü” uyarısı

Sahte Güneş Gözlüklerine Dikkat!

Yaz aylarının gelmesiyle güneş gözlüğü kullanımı artarken, uzmanlar sahte ve kalitesiz güneş gözlüklerine karşı uyarıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, yaptığı açıklamada, vatandaşların güneş gözlüğü satın alırken dikkat etmesi gereken hususları anlattı.

Kızıloğlu, gözlüğün belli standartlara göre imal edilmiş olması gerektiğini belirterek, üzerinde güvenlik ve kalite standartlarına sahip olduğunu gösteren CE belgesi gibi ibareler ve sertifikalı olması gerektiğini vurguladı.

Ultraviyole (UV) ışınların blokajının gözlük seçiminde en önemli unsur olduğunu dile getiren Kızıloğlu, “Işınları yüzde 100 bloke ettiğini gösteren ‘UV 400’ ibaresi olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sahte güneş gözlüklerinin ışınlardan korumadığını ve sadece renkli bir cam olduğunu vurgulayan Kızıloğlu, UV ışınlarının göze olumsuz etkileri olduğunu belirtti. Bu etkilerin kısa ve uzun vadede göz sağlığını olumsuz etkileyebileceğini, hatta katarakt ve retina hasarına yol açabileceğini aktardı.

Kızıloğlu, özellikle çocuklarda sahte güneş gözlüklerinin kullanımının görme gelişimlerine zarar verebileceğine dikkat çekerek, güvenilir optik mağazalardan ve sertifikalı gözlüklerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Cam rengiyle UV koruması arasında bir ilişki olmadığını dile getiren Kızıloğlu, güneş gözlüğü seçiminde kullanım alanına göre farklı renklerin tercih edilebileceğini belirtti. Örneğin, araba kullanıcıları için gri, yeşil veya kahverengi camları önerirken, kayak yaparken amber rengi tercih edilmesini tavsiye etti.

Genel olarak sahte güneş gözlüklerinin göze zarar verebileceğini belirten Kızıloğlu, cam kalitesinden çerçeve kalitesine kadar dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı. Son olarak, güneş gözlüğü seçerken UVA ve UVB ışınlarını filtreleyen ve bu durumu UV400 veya CE belgesiyle belgeleyen gözlüklerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. (AA)

Related Posts

Sağlık Bakanlığı 81 ilin sokaklarında ‘fazla kilolu’ avına çıktı

Alışveriş sepetlerine kırmızı et uğramazken temel ihtiyaç ürünleri yerine bisküvi gibi atıştırmalık ürünler tercih edilmeye başlandı. Sağlık Bakanlığı ise sokaklarda ‘fazla kilolu’ avına çıktı.

Kolesterol ilaçları bunamaya yol açar mı?

Kalp krizi felç ve alzheimer riskini artıran kötü kolesterolü (LDL) düşürmek için kullanılan statinlerle ilgili tartışmalar sürüyor. Prof. Dr. Kaynak Selekler, bu ilaçların demansa (bunama) ve ‘alzheimer’a neden olduğu iddialarına açıklık getirdi.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.