Uzmanlar hayati 5 belirtiyi açıklıyor: Doğru yaşlanıyor musunuz?

Sağlıklı Yaşlanma İçin 5 Bilim Destekli Belirti

Sağlıklı yaşlanma, sadece uzun yaşamakla değil, yaşlandıkça yaşam kalitenizin de artmasıyla ilgilidir.

Uzun ömür uzmanları, sağlıklı yaşlanmanın önemli belirtilerinden birkaçını vurguluyor. Hormon ve uzun ömür uzmanı Dr. Michaela Robbins, sağlıklı yaşlanmayı “güç ve niyetle kendinize büyümek” olarak tanımlıyor.

Robbins, “Zamana direnmekten ziyade onu canlılıkla kucaklamakla ilgili olduğunu” söylüyor. Ne kadar yaşadığınız değil, yaşadığınız süre boyunca sağlıklı ve mutlu bir hayatın tadını çıkarmanın önemli olduğunu belirtiyor. Peki, iyi yaşlandığınızı nasıl anlarsınız? İşte uzun ömür uzmanlarından gelen sağlıklı yaşlanmanın 5 bilim destekli belirtisi…

  • Fiziksel Güç ve Hareketlilik

Dr. Cristina Del Toro Badessa, sağlıklı yaşlanmanın klasik bir işaretinin günlük yaşamda kolayca hareket edebilmek olduğunu belirtiyor. İyi güç, denge ve dayanıklılıkla sevdiğiniz aktiviteleri yapmaya devam edebilirsiniz. Düzenli egzersiz ve aktif bir yaşam tarzı uzun ve sağlıklı bir yaşam için oldukça önemlidir.

  • Merak

Yaşlandıkça bilişsel işlevlerin azaldığını, ancak zihinsel olarak iyi yaşlanan kişilerin hala yeni beceriler öğrenmeye ve zihinlerini meşgul etmeye devam ettiğini belirtiyor. Zihinsel keskinlik insanların işlerini yönetmelerine ve bağımsız kalmalarına yardımcı olur. Bu zihinsel aktivite yaşam tarzını geliştirir ve tatmin duygusu yaratır.

  • Olumlu Bakış Açısı

Duygusal dayanıklılık sağlıklı yaşlanmanın bir diğer önemli belirtisidir. Duygusal esneklik vücutta daha az kronik stres ve daha iyi zihinsel sağlıkla sonuçlanır. Hayata olumlu bir bakış açısıyla yaklaşmak, yalnızlık ve depresyon duygularını azaltır ve ruh halinizi iyileştirir.

  • Güçlü Sosyal Bağlantılar

Sağlıklı yaşlanmanın bir diğer önemli unsuru güçlü sosyal bağlantılardır. Sosyal etkinliklere katılmak, gönüllülük yapmak veya sevdiklerinizle zaman geçirmek duygusal sağlığınızı iyileştirir. Sosyal katılım aidiyet duygusunu güçlendirir ve uzun ömürle ilişkilendirilen bir destek ağı oluşturur.

  • Hedef Belirleme

Son olarak, bir amaca sahip olmak sağlıklı yaşlanmanın temel göstergelerindendir. Dr. Robbins, “Bu işaretler her yaşta enerji, netlik, bağlantı ve güven dolu bir yaşam tarzı yaratıyor.” diyor. Sevdiğiniz bir hobiye sahip olmak, torunlarla vakit geçirmek veya bahçeyle uğraşmak sizi aktif, zihinsel olarak uyarılmış ve duygusal olarak tatmin olmuş tutar.

Related Posts

Günde 100 bin kere atarak hayat pompalıyor! Kalbini seven bu besinleri yesin

Modern yaşamın getirdiği yoğun stres, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları, damar ve kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, dolaşım sistemi sağlığını destekleyecek 10 besin hakkında bilgi verdi.

Bu belirtilere dikkat: ‘Tekno boyun’ olabilirsiniz!

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Hamza Sucuoğlu, gençlerde ve çocuklarda boyun ağrılarının ciddi bir sağlık sorunu haline geldiğini belirterek, “Teknolojik cihazların yoğun kullanımı, başta gençler ve çocuklar olmak üzere her yaş grubunda cep boyun hastalığı olarak bilinen ‘tekno boyun’ problemine yol açıyor” dedi.

Sağlık Bakanlığı 81 ilin sokaklarında ‘fazla kilolu’ avına çıktı

Alışveriş sepetlerine kırmızı et uğramazken temel ihtiyaç ürünleri yerine bisküvi gibi atıştırmalık ürünler tercih edilmeye başlandı. Sağlık Bakanlığı ise sokaklarda ‘fazla kilolu’ avına çıktı.

Kolesterol ilaçları bunamaya yol açar mı?

Kalp krizi felç ve alzheimer riskini artıran kötü kolesterolü (LDL) düşürmek için kullanılan statinlerle ilgili tartışmalar sürüyor. Prof. Dr. Kaynak Selekler, bu ilaçların demansa (bunama) ve ‘alzheimer’a neden olduğu iddialarına açıklık getirdi.

Uzmanından “sahte güneş gözlüğü” uyarısı

Uzmanından “sahte güneş gözlüğü” uyarısı

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.