Türkiye’de şebekeye giren gaz miktarı yüzde 25 arttı

Türkiye’nin Doğal Gaz Tüketiminde Artış

Son verilere göre, kış aylarında artan ısınma talebi ve elektrik üretimindeki talep artışı nedeniyle Türkiye’nin doğal gaz tüketimi yükseldi. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) verilerine göre, ocak-haziran döneminde sisteme giren doğal gaz miktarı geçen yıla göre yüzde 25’in üzerinde artarak 34,1 milyar metreküpe ulaştı.

Şubatta Rekor Seviyede Doğal Gaz Girişi

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla, bu yılın ilk 6 ayında sisteme verilen doğal gaz miktarında artış yaşandı. En fazla artış şubat ayında gerçekleşti. Şubatta günlük doğal gaz girişi geçen yıla göre yüzde 41 artarak 8 milyar metreküpün üzerine çıktı. 21, 25 ve 26 Şubat tarihlerinde günlük tüketim 300 milyon metreküpün üzerine çıktı.

Şubat ayında Türkiye’nin doğal gaz sistemine giren gaz miktarı 320 milyon metreküple yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durum, şubat ayının doğal gaz talebinin zirve yaptığı dönem olduğunu gösteriyor.

Güçlü Altyapı ile Kesintisiz Gaz Arzı Sağlanıyor

Ülkeye çeşitli ülkelerden boru gazı ve sıvılaştırılmış doğal gaz tedariki ile yerli gaz üretimiyle doğal gaz arzı sağlanıyor. Türkiye, 14 farklı noktadan gaz girişi alırken, kaynak çeşitliliğine önem veriyor. Boru hatları, LNG santralleri ve FSRU’lar üzerinden gaz tedariki gerçekleştiriliyor.

Türkiye, Rusya, Azerbaycan, İran, Türkmenistan’dan boru gazı ve ABD, Cezayir’den LNG tedarik ediyor. Ayrıca, Sakarya Gaz Sahası’ndaki yerli gaz üretimi günlük 10 milyon metreküp seviyesindedir.

Elektrik Üretimi Artış Gösterdi

Aynı dönemde, Türkiye’nin elektrik üretimi de yükseldi. TEİAŞ verilerine göre, ocak-haziran döneminde elektrik üretimi geçen yıla göre yüzde 3,6 artarak 167 milyar 828 milyon 202 bin kilovatsaate ulaştı. Doğal gazın toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 13,5’ten yüzde 19,7’ye yükseldi.

Geçen yıl haziranda 113 bin 256 megavat olan kurulu kapasite, bu yıl 30 Haziran itibarıyla 119 bin 379 megavata yükseldi. En fazla artış güneş ve rüzgar enerjisinde gerçekleşti.

Related Posts

Xiaomi ucuz ev üretti, 11 bin liradan kiraya veriyor

Dünyaca ünlü teknoloji markası Xiaomi, şimdi de emlak sektörüne adım attı. Genç mühendislerini hem işe hem de markaya daha sıkı bağlamayı hedefleyen şirket, Pekin’de başlattığı akıllı daire projesiyle çalışanlarına uygun fiyatlı ve tam entegre bir yaşam alanı sunuyor.

‘Yapay zekâ videolarına kanmayın’

Ticaret Bakanlığı, yapay zekâ dolandırıcılığına karşı uyardı.

Düşük enflasyona karşı, refah payı ve iyileştirme

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 2025 Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur maaşlarında refah payı ve iyileştirme yapılması gerektiğini vurguladı. Yalçın, yaptığı açıklamada, “Enflasyon artış hızı düşse de maaşlardaki …

Güney Afrika PMI Endeksi kritik eşiğe yaklaştı

Güney Afrika özel sektöründe büyüme, Haziran 2025’te yavaşladı. S&P Global tarafından açıklanan Güney Afrika Bileşik PMI Endeksi, Mayıs ayındaki 50,8 seviyesinden 50,1’e gerileyerek büyümenin neredeyse durağan bir seyir izlediğini ortaya koydu …

Çalışanları ilgilendiriyor: İşte kıdem tazminatı tavanı

Milyonlarca memur, emekli ve çalışanın beklediği kritik enflasyon verisi 3 Temmuz saat 10.00’da açıklandı. TÜİK’in haziran ayı enflasyon rakamı açıklamasıyla birlikte kıdem tazminatı tavanı da belli oldu.

Tarım Bakanlığı’ndan şap hastalığı açıklaması: Et tüketiminde risk bulunmuyor

Ülke genelinde tüm hayvan pazarlarının süresiz kapanmasına neden olan şap hastalığı için bakanlık, “Gıda arz güvenliğini etkilemeyecek, kırmızı et tüketiminde herhangi bir risk bulunmamakta, güvenle tüketilebilir” derken, uzmanlar süt üretiminde yüzde 30-70 arası kayıplar yaşanabileceği uyarısı yaptı.