“Aşırı mükemmeliyetçiliklerde kalıcı retina hasarı riski oluşabilir”

Genç Erkeklerde Daha Sık Görülen Göz Hastalığı: Santral Seröz Retinopati

Halk arasında strese bağlı görme noktasında ödem olarak bilinen santral seröz retinopati (SSR) göz hastalığının genç erkeklerde daha fazla görüldüğünü söyleyen Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. M. Giray Ersöz, bu hastalığa daha çok A tipi mükemmeliyetçi kişiler ve strese bağlı masa başı çalışanların yakalandığını belirtiyor. Hastalık 3 ay içerisinde iyileşmez ve kronikleşirse ciddi görme sorunlarına yol açabilir. Aşırı mükemmeliyetçilik durumlarında kalıcı retina hasarı riski oluşabilir.

SSR hastalığının göz arkasında veya gözde sıvı birikmesi sonucu oluşan bir hastalık olduğunu ifade eden Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. M. Giray Ersöz, hastalığın 30 ila 50 yaş arası erkeklerde daha sık görüldüğünü ve 50 yaşından sonra kadınlarda da sık rastlandığını belirtiyor.

“Genç Erkekler ve Masa Başı Çalışanlar Riskli Grupta”

Göz arkasında sıvı birikmesi sonucu oluşan SSR hastalığının görmede azalmaya, karanlık görmeye, renklerin soluk görünmesine, çizgilerin yamuk veya kırık görünmesine, cisimlerin küçük ve şekillerin bozuk görünmesine neden olduğunu belirten Doç. Dr. Ersöz, erkeklerde kadınlara oranla 3 ila 4 kat daha sık görüldüğünü söylüyor.

A tipi mükemmeliyetçi kişilerin ve strese bağlı masa başı çalışanlarında hastalığa yatkınlığın daha fazla olduğunu belirten Doç. Dr. Ersöz, vardiyalı çalışmanın ve bozuk uyku düzeninin yakalanma riskini artırdığını ifade ediyor. Stresli kişiler, steroid ilaç kullananlar ve orta yaşlı erkekler en riskli grupta yer alırken, hamilelik, sigara kullanımı, aşırı kafein tüketimi, uyku apnesi ve uykusuzluk da riskleri artırabiliyor.

“Kronikleşen Vakalarda Görme Kayıpları Olabilir”

SSR hastalığının kendiliğinden iyileşebilen bir hastalık olduğunu ancak retina altındaki sıvının 3 aydan uzun sürmesi durumunda kalıcı görme hasarına yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Ersöz, hastalığın sık nüks etmesi veya kronikleşmesi durumunda ciddi ve kalıcı görme kayıplarına neden olabileceğini vurguluyor.

Doç. Dr. Ersöz, hastaların yüzde 50’sinde hastalığın iyileşmediğini ve ilk atakta iyileşen hastaların yüzde 50’sinde hastalığın nüksettiğini belirtiyor. Hastalık kronikleşirse ciddi görme azalmasına yol açabileceği için 3 ay içerisinde iyileşmeyen veya nükseden vakalarda tedavinin gecikmemesi gerektiğini ifade ediyor. Fotodinamik tedavinin tedavide en etkili yöntem olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ersöz, diğer bir yöntemin eşik altı lazer tedavileri olduğunu belirtiyor. Yapılan bilimsel çalışmalarda hap, damla ve göz içi iğne tedavilerinin etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Ancak SSR’de yaşa bağlı sarı nokta hastalığı gibi damarlar geliştirilirse, göz içi iğne tedavileri bu anormal damarları geriletmeye yönelik olarak uygulanabilir. (DHA)

Related Posts

Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Ani ve zorlayıcı hareket sonrasında başlıyorsa dikkat

Bel fıtığının katlanarak arttığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, son yıllarda ise gençler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekti.

Uzmanlar hayati 5 belirtiyi açıklıyor: Doğru yaşlanıyor musunuz?

Sağlıklı yaşlanma, sadece ne kadar uzun yaşadığınızla değil, aynı zamanda bu süreyi nasıl geçirdiğinizle de ilgilidir. Uzmanlar, doğru yaşlanmanın göstergelerini belirlemek için önemli 5 ana belirtiden bahsediyor. Peki, siz doğru yaşlanıyor musunuz?

Günde 100 bin kere atarak hayat pompalıyor! Kalbini seven bu besinleri yesin

Modern yaşamın getirdiği yoğun stres, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları, damar ve kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, dolaşım sistemi sağlığını destekleyecek 10 besin hakkında bilgi verdi.

Bu belirtilere dikkat: ‘Tekno boyun’ olabilirsiniz!

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Hamza Sucuoğlu, gençlerde ve çocuklarda boyun ağrılarının ciddi bir sağlık sorunu haline geldiğini belirterek, “Teknolojik cihazların yoğun kullanımı, başta gençler ve çocuklar olmak üzere her yaş grubunda cep boyun hastalığı olarak bilinen ‘tekno boyun’ problemine yol açıyor” dedi.

Sağlık Bakanlığı 81 ilin sokaklarında ‘fazla kilolu’ avına çıktı

Alışveriş sepetlerine kırmızı et uğramazken temel ihtiyaç ürünleri yerine bisküvi gibi atıştırmalık ürünler tercih edilmeye başlandı. Sağlık Bakanlığı ise sokaklarda ‘fazla kilolu’ avına çıktı.

Kolesterol ilaçları bunamaya yol açar mı?

Kalp krizi felç ve alzheimer riskini artıran kötü kolesterolü (LDL) düşürmek için kullanılan statinlerle ilgili tartışmalar sürüyor. Prof. Dr. Kaynak Selekler, bu ilaçların demansa (bunama) ve ‘alzheimer’a neden olduğu iddialarına açıklık getirdi.