Bakan Bayraktar’dan enerji planlaması: 20 milyarlık doğalgaz tasarrufu

Alparslan Bayraktar: Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ile Daha Ucuz ve Verimli Enerji Üretilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yeni YEKA modelinin devreye girmesiyle birlikte elektrik üreticilerine 6 yıl boyunca piyasada satış imkanı sunulacağını açıkladı. Bayraktar, “20 yıl boyunca, mevcut piyasa fiyatının neredeyse yarısıyla daha ucuz elektrik alacağız ve bu avantajı vatandaşlarımıza yansıtacağız.” dedi.

Bakan Bayraktar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen YEKA RES-2024 yarışmaları sonrasında bir basın açıklaması yaptı.

Bayraktar, Türkiye’nin enerji sektöründeki büyüme ve ekonomik güvenine vurgu yaparak, “Son 22 yılda enerji talebimiz 3 katına çıktı. Bu artan talebi karşılamak ve dışa bağımlılığı azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına önem veriyoruz.” şeklinde konuştu.

Edirne, Kırklareli ve Sivas’ta toplamda 1200 megavatlık rüzgar YEKA yarışmalarını tamamladıklarını belirten Bayraktar, “Yenilenebilir kaynaklarla elektrik üretiminin yanı sıra ekipmanların yerli üretimi ve istihdam yaratılmasına da odaklanıyoruz.” dedi.

Kapasite Artırılacak

Bayraktar, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının rüzgar ve güneş enerjisiyle karşılandığını ve yerli ekipman üretimine önem verdiklerini vurguladı.

Bayraktar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2035’te Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerini açıkladığını hatırlatarak, “Rüzgar ve güneş enerjisinde 33 bin megavattan 120 bin megavata çıkmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

YEKA projeleri kapsamında yeni bir modelin uygulandığını belirten Bayraktar, yatırımcıların belirli bir taban fiyat üzerinden yarıştığını ve rekabetin devam etmesi halinde sürecin YEKDEM’e ödenecek katkı bedelleriyle ilerleyeceğini açıkladı.

Bayraktar, yeni YEKA modeliyle projenin devreye girmesinden sonra 6 yıl boyunca enerjinin piyasada satışının sağlanacağını belirterek, “Sonraki 20 yılda ise elektrik, daha ucuza satılacak ve vatandaşlarımıza yansıtılacak.” dedi.

Doğal Gaz İthalatı Önleniyor

Bayraktar, YEKA kapsamında 4,5 milyar kilovatsaat elektrik üretileceğini ve 2 milyon hane için elektrik ihtiyacının karşılanacağını söyledi. Ayrıca, 800 milyon metreküplük doğal gaz ithalatının önleneceğini ve yıllık 400 milyon dolardan oluşan doğal gaz ithalatının önüne geçileceğini belirtti.

Bu doğrultuda, Türkiye’de rüzgar enerjisine 1,2 milyar dolar yatırım yapılacağını açıklayan Bayraktar, yerli ekipman üretimi için desteklerin artırıldığını ve yeşil istihdam imkanının sağlandığını ifade etti.

Bayraktar, yerlilik şartından ödün vermediklerini vurgulayarak, “Gelecek yarışmalarda da yerli üretimi teşvik edeceğiz. Amacımız her yıl 2000 ila 2500 megavat arasında YEKA yarışmaları düzenleyerek 120 bin megavatlık hedefimize ulaşmak.” şeklinde konuştu.

Related Posts

‘Yapay zekâ videolarına kanmayın’

Ticaret Bakanlığı, yapay zekâ dolandırıcılığına karşı uyardı.

Düşük enflasyona karşı, refah payı ve iyileştirme

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 2025 Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur maaşlarında refah payı ve iyileştirme yapılması gerektiğini vurguladı. Yalçın, yaptığı açıklamada, “Enflasyon artış hızı düşse de maaşlardaki …

Güney Afrika PMI Endeksi kritik eşiğe yaklaştı

Güney Afrika özel sektöründe büyüme, Haziran 2025’te yavaşladı. S&P Global tarafından açıklanan Güney Afrika Bileşik PMI Endeksi, Mayıs ayındaki 50,8 seviyesinden 50,1’e gerileyerek büyümenin neredeyse durağan bir seyir izlediğini ortaya koydu …

Çalışanları ilgilendiriyor: İşte kıdem tazminatı tavanı

Milyonlarca memur, emekli ve çalışanın beklediği kritik enflasyon verisi 3 Temmuz saat 10.00’da açıklandı. TÜİK’in haziran ayı enflasyon rakamı açıklamasıyla birlikte kıdem tazminatı tavanı da belli oldu.

Tarım Bakanlığı’ndan şap hastalığı açıklaması: Et tüketiminde risk bulunmuyor

Ülke genelinde tüm hayvan pazarlarının süresiz kapanmasına neden olan şap hastalığı için bakanlık, “Gıda arz güvenliğini etkilemeyecek, kırmızı et tüketiminde herhangi bir risk bulunmamakta, güvenle tüketilebilir” derken, uzmanlar süt üretiminde yüzde 30-70 arası kayıplar yaşanabileceği uyarısı yaptı.

Bir yılda 600 şubesi kapandı! Türkiye’de faaliyet gösteren marka iflasın eşiğinde

İkonik sandviç zincirlerinden Subway, büyük bir darbe aldı. Zincirin önemli franchise işletmecilerinden biri iflas başvurusu yaparken, bu gelişme fast-food sektöründeki artan baskının boyutunu gözler önüne serdi.