Çay tarımı tehlikede: İklim krizi yeşil altını vuruyor

Uluslararası Çay Günü: Dünya Çay Üretimi ve Tüketimi

Birleşmiş Milletler tarafından 2019 yılında alınan kararla 21 Mayıs, Uluslararası Çay Günü olarak kutlanmaya başlandı. Bu kararın amacı, çayın büyük önemine dikkat çekmek ve kültürel, tarihi ve ekonomik değerini vurgulamaktır.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün verilerine göre, dünya genelinde 2012-2022 yılları arasında çay tüketimi yıllık yüzde 3,3 artarak 6,5 milyon tona ulaştı. Bu tüketimin önemli bir kısmı, yüzde 46’sıyla Çin’de gerçekleşti. İkinci sırada Hindistan yer alırken, onu Türkiye, Pakistan ve Rusya takip etti.

Türkiye, kişi başına çay tüketiminde lider konumda bulunuyor. Statista’nın verilerine göre yılda kişi başına 3,16 kilogram çay tüketilen Türkiye’yi diğer ülkeler izliyor.

Çay sektörü, küçük çiftçileri de içine alarak 13 milyondan fazla insanı destekliyor. Çay üretimi genellikle özel iklim gereksinimleri olan sınırlı alanlarda yapılmaktadır ve Asya Kıtası en büyük tüketici konumundadır.

Dünya çay üretiminde Çin lider konumda bulunurken, Hindistan, Kenya, Sri Lanka ve Türkiye sıralamayı takip etmektedir.

Çay Yetiştiriciliği ve İklim Koşulları

Çayın yetiştirilmesi için belirli iklim koşullarının gerektiğini belirten uzmanlar, yağışın bol ve iklimin sıcak olduğu bölgelerin çay için ideal olduğunu vurgulamaktadır. Çayın ekildiği yerlerde nemin yüzde 70’in üzerinde olması gerekmektedir.

Çay üretimi sırasında ortaya çıkan atıkların geri dönüşümü konusunda da çalışmalar yapılmaktadır. Atıkların organik madde zenginliği nedeniyle farklı alanlarda değerlendirilebileceği belirtilmektedir.

Çay endüstrisinin çevresel etkileri konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, çiftçilik uygulamalarının çeşitlendirilmesi ve toprakların kimyasal gübrelerle kirletilmemesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Uluslararası Çay Günü kapsamında yapılan açıklamalarda, çay endüstrisinin iklim değişikliği ve diğer çevresel faktörler nedeniyle risk altında olduğu ve alınacak tedbirlerle bu risklerin azaltılabileceği belirtilmektedir.

Related Posts

‘Merkezi ısıtma’ zorunluluğu yok

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, binalarda enerji verimliliğini artırmak ve karbon salımını azaltmak amacıyla hazırlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” güncelledi.

Trump’ın hamlesiyle piyasalar uçuşa geçti

Ortadoğu’daki tansiyonun düşmesi, küresel piyasaları anında etkiledi. ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran ve İsrail arasında ateşkes sağlandığını açıklamasının ardından New York borsası güne güçlü yükselişle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0 …

Bakan Bayraktar, Şanlıurfa’daki enerji sorunlarının çözümü için gerekli çalışmaların yürütüldüğünü bildirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar ve Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Şanlıurfa’da elektrik tüketiminin artmasıyla meydana gelen sorunları ele almak üzere Bakanlıkta bir araya geldiklerini bildirdi.

MÜSİAD Başkanı çocuk işçiliğini savundu: ‘Kesintisiz eğitim çok yanlış bir uygulama’

MÜSİAD Başkanı Burhan Özdemir’in zorunlu eğitimin kısaltılması ve çocukların iş gücüne daha erken katılması yönündeki açıklamaları tartışma yarattı. Eğitim sistemine yönelik eleştiriler dikkat çekerken, yeni bir model önerisi gündeme geldi.

Pes dedirten görüntü: Otomobilin motorundan bulaşık teli çıktı

Son dönemlerde ikinci el otomotiv alım satımında çeşitli hileler yapan dolandırıcılar, araçlarda büyük maddi kayba sebep olan motora kadar uzandı. Konya’da ekspertize götürülen otomobilin kontrolleri sırasında motor hava iletim borusundan bulaşık teli çıkması pes dedirtti.

Jeopolitik riskler masada: Fatih Karahan, Bankalar Birliği ile görüştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu üyeleriyle bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye ilişkin TCMB’den yapılan açıklamada, Karahan’ın TBB Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar …