Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımının Önemi

Çocuk Diş Sağlığı ve Doğru Bakımı

ÇOCUK Diş Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Sabiha Ceren İlisulu, çocuklarda diş fırçalamanın sadece alışkanlık olmadığını, aynı zamanda ince motor becerileri gerektiren bir faaliyet olduğunu vurgulayarak Avrupa Çocuk Diş Hekimliği Akademisi’nin önerilerine göre 7 yaşına kadar çocuklara diş fırçalama konusunda ebeveyn veya bakım veren kişi tarafından mutlaka destek olunması gerektiğini belirtti. İlisulu, fırçalama işleminin yumuşak kıllı bir fırça ile en az iki dakika süreyle ve dairesel hareketlerle yapılması gerektiğini söyledi.

Altınbaş Üniversitesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Sabiha Ceren İlisulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yaklaşırken çocuklarda ağız ve diş bakımının önemine değindi.

Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımının Önemi

Çocuklarda diş çürüklerinin en sık karşılaşılan kronik hastalıklardan biri olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Sabiha Ceren İlisulu, erken yaşta alınacak önlemlerle diş çürüklerinin büyük ölçüde önlenebileceğine dikkat çekti. Dr. İlisulu, ebeveynlerin küçük yaşlardan itibaren çocukların ağız ve diş bakımına özen göstermeleri gerektiğini vurgulayarak, çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmalarının önemine değindi. Ağız ve diş bakımı alışkanlığı kazanmayan bireylerde ilerleyen yaşlarda bu alışkanlığı edinmenin zorlaştığını ve ağız diş sağlığının olumsuz yönde etkilenebileceğini belirtti.

Bebeklikten İtibaren Temizlik Şart

Dr. İlisulu, Uluslararası Çocuk Diş Hekimliği verilerine göre, ilk süt dişinin sürmesiyle birlikte (genellikle 6-10 ay) ağız ve diş bakımına başlanması gerektiğini söyledi. Bu dönemde bebeklerin dişlerinin özel olarak üretilmiş parmak fırçaları, gazlı bez veya temiz bir tülbentle nazikçe temizlenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca emzirme veya biberonla besleme sonrası ağız hijyenine dikkat edilmesinin ilerleyen dönemlerde oluşabilecek çürüklerin önüne geçmede önemli olduğunu vurguladı.

Diş Fırçalama Alışkanlığında Ebeveyn Desteği Şart

Çocuklarda diş fırçalamanın sadece alışkanlık olmadığını, aynı zamanda ince motor becerileri gerektiren bir faaliyet olduğunu belirten Dr. İlisulu, bu nedenle çocuklara 7 yaşına kadar diş fırçalama sırasında ebeveyn veya bakım veren kişi tarafından destek olunması gerektiğini söyledi. EAPD önerilerine göre fırçalama işlemi sırasında yumuşak kıllı fırça tercih edilmesi gerektiğini, en az iki dakika süreyle ve dairesel hareketlerle dişlerin tüm yüzeylerinin temizlenmesi gerektiğini belirtti.

Gargara ve Diş İpi Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Altı yaşın altındaki çocuklarda gargara kullanımının önerilmediğini belirten Dr. İlisulu, bu yaş grubunda gargaranın yutulma riski bulunduğunu söyledi. Altı yaş üzerindeki çocukların ise ebeveyn gözetiminde fluorid içeren gargaraları güvenle kullanabileceğini belirtti. Ayrıca süt azı dişlerinin sürmesiyle birlikte çocuklara her gün diş ipi kullanma alışkanlığının kazandırılması gerektiğini vurguladı. Diş ipinin günde bir kez, tercihen akşam fırçalama ile birlikte uygulanmasının ağız sağlığı açısından önemli olduğunu belirtti.

Düzenli Diş Hekimi Kontrolleri Sağlıklı Bir Geleceğin Temelidir

Dr. Öğr. Üyesi İlisulu, ilk dişin çıkmasıyla birlikte başlayan diş hekimi kontrollerinin, çocukların ağız sağlığı ve diş hekimi korkularının önlenmesinde kritik bir rol oynadığını vurgulayarak altı ayda bir düzenli olarak yapılacak kontroller sayesinde çürüklerin erken teşhis edilebileceğini ve gerekli koruyucu uygulamaların zamanında gerçekleştirilebileceğini belirtti.

Sağlıklı Dişler, Sağlıklı Bir Yaşamın Temelidir

Dr. Öğr. İlisulu, “Çocukların ağız ve diş sağlığının korunmasının yalnızca sağlıkla sınırlı kalmayıp, sosyal ve psikolojik açılardan da olumlu etkiler yarattığını önemle vurguluyoruz. Ebeveynlerin bu konuda bilinçli ve duyarlı davranması, çocukların sağlıklı bireyler olarak büyümelerine önemli katkı sunacaktır” dedi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Related Posts

LGS puanına OBP ekleniyor mu? OBP nasıl hesaplanır?

Liselere Geçiş Sistemi sınavı ile lise eğitimine başlayacak öğrenciler, Orta Öğretim Başarı puanının LGS puanını etkileyip etkilemediğini araştırıyor. Peki, LGS puanına OBP ekleniyor mu? OBP nasıl hesaplanır?

KPSS 2025/1 TERCİH SONUÇLARI ÖSYM | KPSS merkezi atama tercih sonuçları ne zaman açıklanacak, tarih belli oldu mu? İşte KPSS tercih tarihleri!

KPSS 2025/1 tercih sonuçları, yerleştirme başvuruları devam ederken gündeme geldi. Kamuda memur olmak isteyen adayların katılımı ile merkezi atama KPSS tercihleri 10-17 Temmuz 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek. 2024-KPSS Lisans, 2024- KPSS Ön Lisans ve 2024-KPSS Ortaöğretim sınavı puanlarına göre tercih başvuruları alınacak. kadro ve pozisyonların bulunduğu tablolardaki “Aranan Nitelik Kodları” sütununda yer alan nitelik kodlarını dikkate alınarak yapılacak olan tercihlerin ardından KPSS tercih sonuçları ÖSYM’nin “https://ais.osym.gov.tr” adresinden açıklanacak. Adaylar KPSS sonuçlarını ÖSYM.gov.tr AİS ekranı üzerinden T.C kimlik numarası ve şifreleri ile öğrenecekler. Peki, KPSS 2025/1 tercih sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte, ayrıntılar.

Suriye eğitim iş birliği protokolü

Millî Eğitim Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı arasında ‘Eğitim İş Birliği Protokolü’ imzalandı.

İzmir yangını son durum 29 Haziran: Sakarya, Bilecik, Denizli, Aydın, Manisa ve İzmir’de yangın söndürüldü mü? Bakan Yumaklı’dan son dakika açıklama geldi! İşte merak edilen detaylar

Sakarya, Bilecik, Denizli, Aydın, Manisa ve İzmir’de orman yangını çıktı. Çok sayıda ev ve işyerinin tahrip olduğu yangınlarla ilgili son durum kamuoyunda yakından takip ediliyor. Hemen belirtelim ki konuyla ilgili arım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan son dakika açıklama geldi. Öte yandan İzmir’de 5 mahalle, Manisa’da 2 Mahalle ve 4 köy yangın nedeniyle boşaltılırken İzmir Adnan Menderes Havalimanı da yangın nedeniyle uçuşlara kapatıldı. Peki, Sakarya, Bilecik, Denizli, Aydın, Manisa ve İzmir’de yangın söndürüldü mü? İşte Sakarya, Bilecik, Denizli, Aydın, Manisa ve İzmir orman yangını son durum ve gelişmeler…

Anadolu’dan Yunanistan’a göç edenlerin sesi, bir hafıza arşivi: Women of Rebetiko

Anadolu’dan Yunanistan’a göç edenlerin sesi, bir hafıza arşivi: Women of Rebetiko

ALES giriş yerleri belli oldu

ALES giriş yerleri belli oldu