Dinlenirken ortaya çıkan titremeler Parkinson belirtisi olabilir

Parkinson Hastalığının Risk Faktörleri ve Tedavi Yöntemleri

65 yaş üstü bireylerde sıkça görülen Parkinson hastalığının genetik ve çevresel faktörlerden etkilendiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, tarım ve böcek ilaçlarına maruz kalanlarda hastalık riskinin yüzde 70 arttığını vurguladı.

Hareket kontrolünde önemli rol oynayan dopamin maddesindeki işlev bozuklukları nedeniyle ortaya çıkan Parkinson belirtilerini açıklayan Kütükçü, hastalığın dört ana belirtisinin hareketlerin yavaşlaması, tremor adlı tiremeler, kas sertliği ve denge kaybı olduğunu aktardı.

Tedavi Seçenekleri ve Başarı Oranı

Parkinson hastalığının ilerleyici bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, hastalığın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan belirtileri ve tedavi seçeneklerini açıkladı. Kütükçü, hastaların şikayetlerine yönelik tedavilerle hayat kalitesinin yıllar boyu korunabileceğini ve tedaviye yüzde 90 oranında olumlu yanıt alındığını belirtti.

Cerrahi Müdahale ve İlerleyen Evreler

İleri evrelerde cerrahi müdahalenin gündeme gelebileceğini ifade eden Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, apomorfin enjeksiyonları ve ilaç infüzyonu gibi tedavi yöntemlerinin yanı sıra cerrahinin bazı durumlarda tercih edilebileceğini dile getirdi. Cerrahi tedavinin beyinde belirli bölgelere uyarı gönderme şeklinde gerçekleştiğini belirten Kütükçü, ameliyatın gerekliliği ve uygulanma şekli konusunda titizlikle karar verilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

D vitamini deponuz boş kalmasın

D vitamini, kas ve kemiklerin dostu olarak bilinse de kalp-damar sisteminden belleğe bağışıklık sisteminden 
kanser riskini azaltmaya kadar vücuda çok yönlü fayda sağladığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman “D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sorun. Dolayısıyla ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.

Vücudunuz paslanmasın

Hızlı yaşlanmanın gizli nedenlerinden biri olan oksidatif stresin hücrelere hasar verip, vücudu adeta paslandırdığını belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, bu sorunla başa çıkma yollarına dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir