Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Ani ve zorlayıcı hareket sonrasında başlıyorsa dikkat

Günlük Aktiviteleri Kısıtlayabilen Bel Fıtığı Sorunu

Bel Fıtığı Nedir?

Tablet, telefon veya bilgisayar başında uzun süre hareketsiz kalmak, spor yaparken yanlış teknikle ağırlık kaldırmak, fazla kilo almak gibi etmenler bel fıtığına sebep olabilir. Bel fıtığı, omurlar arasındaki disklerin kayması veya yırtılması sonucu oluşur, sinirler ve omuriliği etkileyebilir. Bu durumda bel ağrısı, bacaklara yayılan ağrı, uyuşukluk, kas zayıflığı gibi sorunlar ortaya çıkabilir ve günlük hayatı olumsuz etkileyebilir. En çok 30-50 yaş aralığında görülen bel fıtığının gençler arasında da yaygınlaştığı belirtilmektedir.

Gençler Arasında Artış

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, gençlerde bel fıtığının artan bir trend olduğunu vurgulayarak, Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre; 15 yaş ve üzeri kişilerde bel bölgesi sorunlarının görülme oranının yüzde 29,7 olduğunu belirtiyor. Özellikle 15-49 yaş arasındaki kadınlarda bel ağrısının bel fıtığı teşhisiyle sonuçlandığı görülmektedir.

Yanlış Alışkanlıkların Etkisi

Modern yaşam tarzı ve çevresel faktörler, gençlerde bel fıtığının artmasında rol oynar. Prof. Dr. Ferda Özdemir, gençlerde hareketsiz yaşam tarzının, tablet, telefon ve bilgisayar başında uzun süre geçirmenin, yanlış duruş alışkanlıklarının bel fıtığı gelişiminde etkili olduğunu belirtiyor. Ayrıca, ağırlık kaldırma sporunun da bel fıtığı riskini artırdığına dikkat çekiyor. Gençlerin doğru tekniklerle spor yapmaları ve düzenli egzersiz yapmaları önem taşır.

Ani ve Zorlayıcı Hareketlerin Etkisi

Ani ve zorlayıcı hareketler, omurlar arasındaki disklerin zarar görmesine ve bel fıtığına yol açabilir. Prof. Dr. Ferda Özdemir, ani hareketler sonrasında başlayan bel ağrısının bel fıtığının belirtileri olduğunu belirtiyor. Bu durumda bel ağrısının hafiflemesi için erken teşhis ve tedavinin önemli olduğunu vurguluyor.

Tedavi ve Önlemler

Bel fıtığının tedavisinde amaç, omurganın esnekliğini ve hareketliliğini geri kazandırmak, sinirdeki baskıyı azaltmaktır. Prof. Dr. Ferda Özdemir, bel fıtığı hastalarının sadece %5-10’unun ameliyat gerektirdiğini belirterek, çoğunlukta ilaç, fizik tedavi ve egzersizlerin yeterli olduğunu söylüyor. Hasta, düzenli egzersiz yaparak, doğru duruş ve kaldırma tekniklerine dikkat ederek, bel fıtığından korunabilir.

Related Posts

Uzmanlar hayati 5 belirtiyi açıklıyor: Doğru yaşlanıyor musunuz?

Sağlıklı yaşlanma, sadece ne kadar uzun yaşadığınızla değil, aynı zamanda bu süreyi nasıl geçirdiğinizle de ilgilidir. Uzmanlar, doğru yaşlanmanın göstergelerini belirlemek için önemli 5 ana belirtiden bahsediyor. Peki, siz doğru yaşlanıyor musunuz?

Günde 100 bin kere atarak hayat pompalıyor! Kalbini seven bu besinleri yesin

Modern yaşamın getirdiği yoğun stres, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları, damar ve kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, dolaşım sistemi sağlığını destekleyecek 10 besin hakkında bilgi verdi.

Bu belirtilere dikkat: ‘Tekno boyun’ olabilirsiniz!

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Hamza Sucuoğlu, gençlerde ve çocuklarda boyun ağrılarının ciddi bir sağlık sorunu haline geldiğini belirterek, “Teknolojik cihazların yoğun kullanımı, başta gençler ve çocuklar olmak üzere her yaş grubunda cep boyun hastalığı olarak bilinen ‘tekno boyun’ problemine yol açıyor” dedi.

Sağlık Bakanlığı 81 ilin sokaklarında ‘fazla kilolu’ avına çıktı

Alışveriş sepetlerine kırmızı et uğramazken temel ihtiyaç ürünleri yerine bisküvi gibi atıştırmalık ürünler tercih edilmeye başlandı. Sağlık Bakanlığı ise sokaklarda ‘fazla kilolu’ avına çıktı.

Kolesterol ilaçları bunamaya yol açar mı?

Kalp krizi felç ve alzheimer riskini artıran kötü kolesterolü (LDL) düşürmek için kullanılan statinlerle ilgili tartışmalar sürüyor. Prof. Dr. Kaynak Selekler, bu ilaçların demansa (bunama) ve ‘alzheimer’a neden olduğu iddialarına açıklık getirdi.

Uzmanından “sahte güneş gözlüğü” uyarısı

Uzmanından “sahte güneş gözlüğü” uyarısı