Hakkında bilinenler yanlış çıktı! Bu görüntünün nedeni DNA değilmiş

Kopenhag Üniversitesi’nden Yapılan Çalışma; Güneş Yanığının Sebebinin RNA Hasarı Olduğunu Ortaya Koydu

Kopenhag Üniversitesi’nden moleküler biyolog Anna Constance Vind ve ekibi, fareler ve insan deri hücreleri üzerinde yaptıkları çalışmada, güneş yanığının ilk belirtilerini tetikleyen faktörün RNA’daki hasar olduğunu keşfetti.

Vind, “Güneş yanığının DNA hasarından kaynaklandığını düşünüyorduk, ancak bu çalışmada, akut etkilerin RNA hasarından kaynaklandığını öğrendik” dedi.

Güneş Yanığı Nasıl Oluşur?

Güneş yanığı, ısının neden olduğu düşük seviyeli yanıklardan farklıdır. Kısa dalga boylu ‘B’ tipi ultraviyole ışınlarının (UVB) uzun süreli maruziyetiyle oluşur.

Bu ışınlar hücrelerde çeşitli streslere yol açarak bağışıklık sistemini alarma geçirir. Kan damarlarını genişleten ve cildi daha hassas hale getiren kimyasal tepkiler zinciri devreye girer.

ZAK-ALPHA Proteini Kilit Rol Oynuyor

Araştırma ekibi, ZAK-alpha adlı bir stres yanıt proteininin bu süreçte kritik bir rol oynadığını belirledi. Bu protein, hücredeki RNA’nın proteinlere çevrilmesi sırasında bir sorun algıladığında alarm veriyor.

ZAK-alpha geni çıkarılmış farelere yapılan UVB ışını denemeleri, bu proteinin yokluğunda güneş yanığı belirtilerinin oluşmadığını gösterdi.

RNA Hasarı Geçici Bir Durum

DNA hasarı genetik mutasyonlara yol açabilirken, RNA hasarı geçici bir durumdur ve hücrelerin hızlı tepki vermesini sağlar.

Bu keşif, güneş yanığının temel mekanizmasının DNA’dan çok daha hızlı bir şekilde RNA hasarı tarafından tetiklendiğini ortaya koyarak bilim dünyasında büyük bir paradigma değişimi yaratıyor.

Related Posts

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

D vitamini deponuz boş kalmasın

D vitamini, kas ve kemiklerin dostu olarak bilinse de kalp-damar sisteminden belleğe bağışıklık sisteminden 
kanser riskini azaltmaya kadar vücuda çok yönlü fayda sağladığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman “D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sorun. Dolayısıyla ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.

Vücudunuz paslanmasın

Hızlı yaşlanmanın gizli nedenlerinden biri olan oksidatif stresin hücrelere hasar verip, vücudu adeta paslandırdığını belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, bu sorunla başa çıkma yollarına dikkat çekti.

Uzmanlardan kritik uyarı: Sahte bebek mamaları tehlike saçıyor

Sahte bebek mamalarının ailelerde büyük paniğe yol açtığını söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yakup Çağ, güvenilir ürün seçimi konusunda tavsiyelerde bulundu. Doç. Dr. Çağ, “Sahte mamalar çocuklarda büyüme geriliğinden enfeksiyon hastalıklarına, ağır metal zehirlenmelerinden öğrenme güçlüğüne kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabiliyor. Bu nedenle mamaları mutlaka eczaneler ya da güvenilir marketlerden satın alın. Kutuda yırtık, şekil bozukluğu ya da yazılarda siliklik varsa dikkatli olun” dedi.

Duyan inanamıyor! Vücudundaki 5 böbrekle yaşıyor

Hastalığı nedeniyle iki kez organ nakli yapılan ve bu organlar da bir süre sonra işlevsiz hale gelen 30 yaşındaki Rabia Çınarkaya’ya üçüncü kez böbrek nakledildi.

Uzman uyardı: ‘Güneş ışınlarından her mevsim korunulmalı’

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, güneş ışınlarının yılın her döneminde cilt üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirterek, “Güneş kremi yalnızca yazın değil, güneş ışınlarının etkili olduğu her mevsimde kullanılmalıdır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir