Kanser tedavisinde tarihi mantar umudu: ‘Mumyanın laneti’ yeni ilaçların önünü açabilir

Mantarın Kanserle Mücadelede Potansiyeli Açığa Çıktı: Yeni Tedavi Yöntemi Olabilir

Araştırmacılar, antik mezarlarda keşfedilen bir mantarın, kanserle mücadelede yeni ve etkili bir tedavi olarak kullanılabileceğini belirledi.

Independent’in haberine göre, Pensilvanya Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanları, Aspergillus flavus adlı mantarın, lösemi gibi kanser türlerini durdurma potansiyeline sahip olduğunu ortaya koydu.

Söz konusu mantar, tarihi mezarlar içinde bulunduğunda arkeologların beklenmedik ölümlerine sebep olduğu için halk arasında “mumyanın laneti” olarak adlandırılmıştı.

Kanser Hücrelerine Karşı Güçlü Etki

Nature Chemical Biology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bilim insanları mantardan elde ettikleri yeni molekül sınıfı olan asperigimisinleri test etmek amacıyla çeşitli kanser hücreleri üzerinde çalıştı.

Yapılan testler sonucunda, kullanılan dört molekülden ikisinin lösemi hücrelerine karşı güçlü bir etkisi olduğu belirlendi. Bu moleküllerden biri, FDA tarafından onaylanmış sitabarin ve daunorubisin gibi ilaçlarla benzer bir etkinlik gösterdi.

Hücre Bölünmesini Engelliyor

Araştırmanın başyazarı Doç. Dr. Sherry Gao, “Mantarlar bize penisilini verdi. Bu sonuçlar, keşfedilmeyi bekleyen birçok doğal ürünün olduğunu gösteriyor” açıklamasında bulundu.

Gao’ya göre, bu yeni bileşikler kanser hücrelerinin kontrolsüz bölünmesini durdurarak tümör gelişimini yavaşlatıyor. Bu moleküller, hücre bölünmesinde kritik bir rol oynayan mikrotübül oluşumunu engelliyor.

Tarımda Zararlı, Tıpta Umut Verici

Aspergillus flavus adlı mantar genellikle toprakta bulunur ve bağışıklık sistemi zayıf insanlarda akciğer enfeksiyonlarına neden olabilir. Aynı zamanda tarım ürünlerini enfekte ederek ekonomik zararlara yol açabilir. Ancak yapılan araştırmalar, bu mantarın tıpta değerli bir kaynak olabileceğini ortaya çıkardı.

Araştırmaya, Rice Üniversitesi, Pittsburgh Üniversitesi, Teksas Üniversitesi, Washington St. Louis Üniversitesi, Baylor Tıp Fakültesi ve Porto Üniversitesi’nden bilim insanları da katkı sağladı.

Bilim insanları, bu moleküllerin etkilerini hayvan modellerinde test etmeye hazırlanırken, gelecekte insan klinik denemeleri ile tedaviye dönüşüp dönüşmeyeceği araştırılacak.

Çalışma, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından desteklendi. NIH, eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde 18 milyar dolarlık fon kesintisi tehdidiyle karşı karşıya kalmıştı.

Related Posts

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Van’da bir günde 40 göz ameliyatı yapılıyor

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği, günlük 900 hasta muayenesi ve 40’a yakın ameliyat kapasitesiyle hem Van hem de çevre illere nitelikli sağlık hizmeti sunuyor.

TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor

TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor

Bu 3 kuruyemiş yumurta kadar tok tutuyor! Beslenme uzmanları tek tek açıkladı

Kuruyemişler yalnızca atıştırmalık değil, aynı zamanda güçlü birer besin kaynağı. Özellikle bazı türleri, içerdiği yüksek protein ve lif sayesinde uzun süre tok tutma özelliğiyle öne çıkıyor. Beslenme uzmanları, her gün bir avuç tüketildiğinde yumurta kadar doyurucu olan bu 3 kuruyemişi açıkladı.

Türkiye’de her 5 çocuktan 1’i fazla kilolu

Ankara’da lise öğrencisi Mahmut Baloğlu (17) Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Obezite Merkezi’nde 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü.

Yaşları 60’a dayandı ama gençlere taş çıkartıyorlar: Bu Koreli çift sırlarını paylaşıyor

57 ve 62 yaşındaki Güney Koreli çift Kim Sunok ve Kang Changdong, aktif yaşam tarzları ve dinç görünümleriyle sosyal medyada milyonlara ilham oluyor. Spor tutkularını hayatlarının merkezine koyan çift, yaş almanın formda kalmaya engel olmadığını kanıtlıyor.