KOBİ’lerin Sürdürülebilir Büyüme İçin Esneklik ve Adaptasyon Gerekiyor

KOBİ’lerin Sürdürülebilir Büyüme İçin Adaptasyon ve Değişime İhtiyacı Var

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ’ler), global şirketlerle rekabet ederken fonksiyonellik açısından benzerlik gösteriyor ancak ortalama ömürleriyle geride kalıyorlar. Görhan İnşaat ve Mobilya Genel Müdür Yardımcısı Atakan Bölükbaşı tarafından yapılan açıklamaya göre, KOBİ’lerin sürdürülebilir büyüme için adaptasyon ve değişime ihtiyaçları var. Bölükbaşı, KOBİ’lerin istihdam ve üretimde global şirketlerle benzer seviyelerde olduğunu ancak ortalama ömürlerinin kısa olmasının endişe verici olduğunu belirtiyor.

Bölükbaşı, birçok KOBİ’nin kuruluş aşamalarında zorluklarla karşılaşarak belirli bir büyüklüğe ulaştığını ancak işletmelerini ikinci nesile devretme konusunda eksiklikler olduğunu vurguluyor. Liderlik pozisyonunun devredilmesinde yaşanan zorlukların, şirketlerin uzun vadeli başarısını olumsuz etkilediğini ifade ediyor.

Sürekli Değişime ve Adaptasyona Odaklanmak Gerekli

Bölükbaşı, kendi şirketlerinde sergiledikleri esneklik, adaptasyon ve kararlılık sayesinde edindikleri kurumsal yönetişim ve organizasyonel kültür dönüşümüne atıfta bulunarak, şirketlerin değişen dünya koşullarına ayak uydurabilmek için sürekli öğrenme prensiplerine dayalı bir kurumsal yapı oluşturmaları gerektiğini belirtiyor.

Tüm bu süreçlerin başlangıcının farkındalık olduğunu vurgulayan Bölükbaşı, şirketlerin mevcut durumlarını değerlendirmek, stratejik vizyon oluşturmak ve sürekli iyileştirme felsefesini benimsemek gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca, veriye dayalı kararlar almak, profesyonel yönetim anlayışıyla stratejik bir yol haritası çizmek ve organizasyonel yapıyı güçlendirmek de önemli adımlar arasında yer alıyor.

Sürdürülebilirlik İçin Devam Eden Çabalar

Son olarak, sürekli gelişme ve iyileştirmenin kalıcılık için temel bir faktör olduğunu belirten Bölükbaşı, çalışanların fikirlerine değer vermek, müşteri geri bildirimlerini dikkate almak, veriye dayalı operasyonel modeller oluşturmak ve finansal yönetimi güçlendirmek gerektiğini vurguluyor. Bölükbaşı’ya göre, KOBİ’lerin rekabetçi kalabilmesi ve sürdürülebilir büyüme sağlaması için sürekli bir dönüşüm ve adapte olma ihtiyacı bulunmaktadır.

Related Posts

Çalışanları ilgilendiriyor: İşte kıdem tazminatı tavanı

Milyonlarca memur, emekli ve çalışanın beklediği kritik enflasyon verisi 3 Temmuz saat 10.00’da açıklandı. TÜİK’in haziran ayı enflasyon rakamı açıklamasıyla birlikte kıdem tazminatı tavanı da belli oldu.

Tarım Bakanlığı’ndan şap hastalığı açıklaması: Et tüketiminde risk bulunmuyor

Ülke genelinde tüm hayvan pazarlarının süresiz kapanmasına neden olan şap hastalığı için bakanlık, “Gıda arz güvenliğini etkilemeyecek, kırmızı et tüketiminde herhangi bir risk bulunmamakta, güvenle tüketilebilir” derken, uzmanlar süt üretiminde yüzde 30-70 arası kayıplar yaşanabileceği uyarısı yaptı.

Bir yılda 600 şubesi kapandı! Türkiye’de faaliyet gösteren marka iflasın eşiğinde

İkonik sandviç zincirlerinden Subway, büyük bir darbe aldı. Zincirin önemli franchise işletmecilerinden biri iflas başvurusu yaparken, bu gelişme fast-food sektöründeki artan baskının boyutunu gözler önüne serdi.

Spot piyasada doğalgaz fiyatları

Spot doğalgaz piyasasında dün 1000 metreküp gazın referans fiyatı 13 bin 533 lira 75 kuruş olarak belirlendi.

Türkiye’de üretimden yapılan sanayi ürünleri satışı 18,8 trilyon lira oldu

Türkiye’de 2024’te 1 milyon 169 bin 17 otomobil, 9 milyon 392 bin 251 ev tipi buzdolabı ve dondurucu üretildi, girişimlerin ürettikleri ürünlerden yaptıkları satış, toplamda 18 trilyon 800 milyar 473 milyon lirayı buldu.

SGK uzmanından temmuz zammı açıklaması: Ne kadar artış yapılacak?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, asgari ücret ve emekli maaşları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Erdursun, temmuz zammı ve enflasyon farkı gündeminde dikkat çeken uyarılar yaptı.