Korozyon ve Deprem Riskleri: Doğu Karadeniz’deki Yapılar Tehlikede

KTÜ DE-YAS Müdürü: Yapıların Çökmesinde Korozyon Etken

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DE-YAS) Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, yapıların çökmesinde korozyon etkisine dikkat çekerek, yapıların korozyon nedeniyle zayıfladığını söyledi. Nemli yer ve bodrum katlarında korozyonun çok fazla etkili olduğuna işaret eden Altunışık, beton içinde bulunan yapıların eridiği zaman olası bir felaketin habercisi olabileceğini belirtti. Bazı durumlarda bir binanın hiçbir sebep olmaksızın kendiliğinden çökebileceğine dikkat çeken Altunışık, Doğu Karadeniz’de yaşanan doğal afetlerin yanı sıra deprem ve korozyon riskinin bölge için önemli bir mesele olduğunu vurguladı.

DE-YAS Bilim İnsanları Yapıları İncelemeye Devam Ediyor

Doğu Karadeniz’deki sismik hareketlilikle birlikte korozyon nedeniyle zayıflayan yapıların incelendiğini belirten KTÜ DE-YAS bilim insanları, bölgedeki yapı stokunu belirleme çalışmalarını sürdürüyor. Araştırmalarında özellikle dolgu sahalarında korozyonun yapılar için tehlike oluşturduğuna dikkat çeken uzmanlar, 2000 yılından önce inşa edilen yapıların deprem açısından büyük risk taşıdığını tespit etti.

Deprem Gerçeğiyle Yüzleşmek Zorundayız

DE-YAS Müdürü Ahmet Can Altunışık, Türkiye’nin deprem gerçeğiyle yüzleşmek zorunda olduğunu vurgulayarak, Doğu Karadeniz’de artan titreşimleri takip ettiklerini ve bölgedeki yapıları yakından incelediklerini belirtti. Depremin her an her yerde olabileceğini hatırlatan Altunışık, yapıların depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

2000 Öncesi İnşa Edilen Yapılar Risk Altında

Özellikle 2000 yılından önce inşa edilen yapıların risk taşıdığını kaydeden Altunışık, kötü zemin üzerine inşa edilen yapıların depreme karşı daha hassas olduğunu belirtti. Korozyonun bölgede önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Altunışık, nemli bölgelerde ve bodrum katlarında korozyonun etkisinin daha fazla olduğunu söyledi. Altunışık’a göre, korozyon olası bir felaketin habercisi olabilir.

Trabzon’da Yapı Stoku Belirleniyor

Trabzon’da yapı stoku belirleme çalışmalarına değinen Altunışık, bölgedeki eski yapıların risk taşıdığını belirtti. 1 yıldır sürdürülen çalışma ile Trabzon’da yapı stoku belirlenmeye çalışılıyor. 18 ilçede yapı stoku belirleme çalışmalarının başlatılacağını belirten Altunışık, bu çalışmanın diğer Doğu Karadeniz illerine de yayılacağını sözlerine ekledi.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı uyardı: ‘Bu saatler arasında sokağa çıkmayın’

Sağlık Bakanlığının açıklamasında, yaz aylarında artan sıcaklıklar ve yükselen nem oranlarının özellikle yaşlılar, hamileler, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiği anımsatılarak, özellikle risk grubundakilerin, aşırı sıcaklara karşı dikkatli olmasının hayati önem taşıdığını belirtildi.

MHP’li Yönter, 12 şehit haberinin geldiği gün Haluk Levent ile şarkı videosu paylaştı; gelen tepkiler üzerine paylaşımı sildi

MHP’li Yönter, 12 şehit haberinin geldiği gün Haluk Levent ile şarkı videosu paylaştı; gelen tepkiler üzerine paylaşımı sildi

Japonya’da 16 günde 1592 deprem: Halk tahliye ediliyor

Japonya’nın güneybatısındaki Tokara takımadalarında 16 günde farklı büyüklüklerde 1592 deprem meydana geldi. Bölgede yaşayan insanların tahliyesine devam edildiği bildirildi.

Texas’ta sel felaketinin bilançosu ağırlaşıyor: Can kaybı 82’ye yükseldi

ABD’nin Texas eyaletinde günlerdir etkili olan sağanak yağışların yol açtığı sel felaketinde bilanço ağırlaşıyor. Kerr ilçesinde 4 Temmuz’da başlayan şiddetli yağışların ardından meydana gelen selde yaşamını yitirenlerin sayısı 82’ye yükseldi. Eyalet …

Rüzgar kabusu: Kano ile gezerken açığa sürüklendiler

Balıkesir’in Erdek ilçesinde denizde kano ile gezinti yaparken rüzgarlarla açığa sürüklenen 2 kişi korku dolu anlar yaşadı. Yardıma deniz polisi yetişti.

Türk markalı baharatta tespit edildi: Az miktarda bile tüketilmemeli, acilen toplatılıyor

Almanya’da satılan bazı Türk üretimi zencefil tozu ürünlerinde kansere yol açabilen aflatoksin maddesi tespit edildi. Sağlık riski taşıyan ürünler acilen raflardan toplatılıyor, az miktarı bile riskli…