KTÜ Uzmanı: Korozyon ve Deprem Riski Yapıları Tehdit Ediyor

KTÜ DE-YAS Müdürü: Korozyon Yapıların Çökmesine Neden Oluyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DE-YAS) Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, yapıların çökmesinde korozyon etkisine dikkat çekti. Altunışık, “Bölgede en önemli sıkıntılardan biri korozyon; nemli yer ve bodrum katlarında çok fazla etkili. Beton içinde bulunan ve deprem anında görevi olan yapılar eridiği zaman, olası bir felaketin habercisi olur. Bazen bir bina hiçbir şey olmadan kendiliğinden çöküyor; işte bunun bir örneği de budur” şeklinde konuştu.

Doğu Karadeniz’de Deprem ve Korozyon Riski

Doğu Karadeniz’de son yıllarda sıkça yaşanan heyelan, kaya düşmesi, taşkın ve sel gibi doğal afetlerin yanı sıra deprem ve korozyon riskiyle karşı karşıya kalındığını belirten KTÜ DE-YAS bilim insanları, bölgede yapı stoku belirleme çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle korozyon nedeniyle zayıflayan yapıları mercek altına alan uzmanlar, 2000 yılından önce inşa edilen yapıların deprem açısından büyük risk taşıdığını tespit etti.

DE-YAS Müdürü Ahmet Can Altunışık, Türkiye’nin depremle iç içe yaşayan bir ülke olduğuna işaret ederek, “Nüfusumuzun büyük bir çoğunluğu, sanayi merkezlerimiz ve önemli mühendislik yapılarımız depremle iç içe yaşamak zorunda. Son zamanlarda Doğu Karadeniz’de önemli titreşimler hissetmeye başladık. Biz bölgedeki yapıları; Yusufeli ve Deriner Barajı, Rize-Artvin Havalimanı, Yomra’daki yüksek katlı binalar, camilerimiz ve tarihi eserlerimizi izliyoruz. En son Rize ve Trabzon’da meydana gelen depremlerdeki sinyalleri hissettik. Artık Türkiye’de hangi noktada, bölgede ve ilçede yaşarsanız yaşayın, deprem gerçeğini bilmek zorundasınız. Buna göre yaşamamız ve yapılarımızı depreme karşı dayanıklı hale getirmeliyiz” şeklinde konuştu.

2000 Öncesi Yapılar Risk Altında

Altunışık, bölgede özellikle 2000 yılından önce inşa edilen yapıların deprem riski taşıdığını vurgulayarak, “Kritik olan noktamız 2000 yılından önce inşa edilmiş yapılardır. Bu bölgede dolgu üzerinde inşa edilmiş çok yapı var. Dolgu denilince akla zeminin gelmesi lazım. Kötü zemine inşa edilmiş yapıları düşünmemiz lazım. Dolgular dediğimiz noktalarda deprem ivmeleri ve etkileri artarak yapıya ulaşıyor. Bu da bizim dolgulardaki yapılarımızın depreme karşı daha hassas olduğunu ortaya çıkarıyor” ifadelerini kullandı.

Bölgenin önemli sorunlarından birinin de korozyon olduğunu vurgulayan Altunışık, “Çok nemli bir bölgede yaşıyoruz. Korozyon, nemli bölgelerde ve bodrum katlarında çok daha fazla etkili oluyor. Betonun içerisinde bulunan ve deprem anında görevi olan yapılar eridiği zaman, olası bir felaketin habercisi olur” dedi.

Trabzon’da Yapı Stoku Belirlenecek

Bölgedeki riskli yapıların tespiti ve yapı stoku belirleme çalışmalarına değinen Altunışık, “Trabzon’da çok fazla eski yapı var. Belirlenmesi gereken kaçak yapılar da var. İlimizin yapı stokunu ortaya çıkarmamız lazım. Trabzon’da yapı stoku çalışmalarını başlatmak üzere 1 yıldır bir çalışma gerçekleştiriyorduk. Ortahisar ilçesi başta olmak üzere, 18 ilçede yapı stoku belirleme çalışmalarına başlıyoruz. 6 aylık sürede Ortahisar’daki tüm binaların durumunu ortaya koyacağız” şeklinde konuştu.

HABER-KAMERA: Selçuk BAŞAR-Efnan DEMİREREN/TRABZON

Related Posts

Sağlık Bakanlığı uyardı: ‘Bu saatler arasında sokağa çıkmayın’

Sağlık Bakanlığının açıklamasında, yaz aylarında artan sıcaklıklar ve yükselen nem oranlarının özellikle yaşlılar, hamileler, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiği anımsatılarak, özellikle risk grubundakilerin, aşırı sıcaklara karşı dikkatli olmasının hayati önem taşıdığını belirtildi.

MHP’li Yönter, 12 şehit haberinin geldiği gün Haluk Levent ile şarkı videosu paylaştı; gelen tepkiler üzerine paylaşımı sildi

MHP’li Yönter, 12 şehit haberinin geldiği gün Haluk Levent ile şarkı videosu paylaştı; gelen tepkiler üzerine paylaşımı sildi

Japonya’da 16 günde 1592 deprem: Halk tahliye ediliyor

Japonya’nın güneybatısındaki Tokara takımadalarında 16 günde farklı büyüklüklerde 1592 deprem meydana geldi. Bölgede yaşayan insanların tahliyesine devam edildiği bildirildi.

Texas’ta sel felaketinin bilançosu ağırlaşıyor: Can kaybı 82’ye yükseldi

ABD’nin Texas eyaletinde günlerdir etkili olan sağanak yağışların yol açtığı sel felaketinde bilanço ağırlaşıyor. Kerr ilçesinde 4 Temmuz’da başlayan şiddetli yağışların ardından meydana gelen selde yaşamını yitirenlerin sayısı 82’ye yükseldi. Eyalet …

Rüzgar kabusu: Kano ile gezerken açığa sürüklendiler

Balıkesir’in Erdek ilçesinde denizde kano ile gezinti yaparken rüzgarlarla açığa sürüklenen 2 kişi korku dolu anlar yaşadı. Yardıma deniz polisi yetişti.

Türk markalı baharatta tespit edildi: Az miktarda bile tüketilmemeli, acilen toplatılıyor

Almanya’da satılan bazı Türk üretimi zencefil tozu ürünlerinde kansere yol açabilen aflatoksin maddesi tespit edildi. Sağlık riski taşıyan ürünler acilen raflardan toplatılıyor, az miktarı bile riskli…