Osmaniye’de Hava Kirliliği Sağlık Riskleri Taşıyor

Osmaniye’de hava kalitesinin turuncu kodla tanımlanan “hassas” kategoride seyretmesinin, riskli gruplar için sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısı yapıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağının verilerine göre, en fazla 50 olması gereken metreküp başına hava kirletici partikül miktarı, 27 Ocak’ta kentte 157 seviyesinde ölçüldü.

Kırmızı kodla tanımlanan “sağlıksız” kategorisindeki hava kalitesi, 30 Ocak saat 16.00 itibarıyla turuncu kodlu “hassas” kategorisindeki 130 seviyesinde kaydedildi.

Seviye, “hassas gruplar için sağlık etkileri oluşabilir” uyarısı taşıyor.

“Hava kirliliğine trafikteki yoğunluk da etki ediyor”

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi bünyesinde kurulan Sürdürülebilirlik ve Yeşil Kampüs Birimi Sorumlusu Bilgen Gaye Yalpa, AA muhabirine, hava kirliğinin olası nedenlerini değerlendirdi.

Yalpa, Osmaniye’nin gelişen bir kent olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Büyük ve üretimi yüksek sanayiye sahibiz. Mevcut organize sanayi bölgelerini genişletmek için çalışmalar da sürüyor. Özellikle Toprakkale’deki sanayi bölgesi, demir çelik üretimi bakımından ciddi potansiyele sahip. Bu sanayi bölgeleri havanın kirlenmesinde önemli rol oynuyor. Hava kirliliğine trafikteki yoğunluk da etki ediyor. Bireysel ısınmada kullanılan katı yakıtların denetimsizce kullanılması da büyük bir sorun.”

Kentin Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’teki depremlerden etkilendiğini anımsatan Yalpa, binaların yıkımı sırasında ortaya çıkan tozların kirlilik şikayetini artırdığını anlattı.

Yalpa, Osmaniye’nin coğrafi konumunun da hava kalitesinin seviyesinde rol oynadığını belirterek, “Osmaniye’nin bir çanak içinde kalması ve etrafındaki dağlardan dolayı hava sirkülasyonunun olmaması zararlı gazlar ve partiküllerin havada asılı kalmasına neden oluyor.” diye konuştu.

“Kötü havaya maruz kalmak kalp hastalıklarına sebep oluyor”

Hava kirliliğinin riskli gruplar için sağlık sorunlarına yol açabileceğini dile getiren Yalpa, şunları kaydetti:

“Sürekli kötü havaya maruz kalmak kalp hastalıklarına sebep olabiliyor. İlerleyen aşamalarda kansere yol açabiliyor. Çocuklarda gelişim sıkıntılarına neden olabilir. Özellikle kronik akciğer rahatsızlığı yaşayan vatandaşlar, adeta evlerinden dışarı çıkamaz hale geliyor. Sanayi bölgelerindeki tesislerin baca filtrelemelerinde ekstra zorunluluklar, denetimler gelebilir. Bunun yanı sıra sanayi kuruluşları, temiz enerjiye yönlendirilebilir ve doğal gazdan, güneş enerjisinden yararlanmaları sağlanabilir. Organize sanayi bölgemizde bu konuda ciddi ilerleme var. Tesislerinin çatılarına ve yan yüzeylere güneş panelleri yapan firmalar var.

Trafiğin yarattığı kirlilik için de egzoz emisyonları daha sağlıklı hale getirilebilir, eski model araçlar trafikten men edilebilir. Özellikle dizel yakıtlara karşı çalışmalar yapılabilir. Halkın ısınmasına ilişkin de denetimler artırılabilir ve Türk Standartları Enstitüsü onaylı yakıtların kullanılması sağlanabilir.”

Related Posts

‘Merkezi ısıtma’ zorunluluğu yok

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, binalarda enerji verimliliğini artırmak ve karbon salımını azaltmak amacıyla hazırlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” güncelledi.

Trump’ın hamlesiyle piyasalar uçuşa geçti

Ortadoğu’daki tansiyonun düşmesi, küresel piyasaları anında etkiledi. ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran ve İsrail arasında ateşkes sağlandığını açıklamasının ardından New York borsası güne güçlü yükselişle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0 …

Bakan Bayraktar, Şanlıurfa’daki enerji sorunlarının çözümü için gerekli çalışmaların yürütüldüğünü bildirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar ve Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Şanlıurfa’da elektrik tüketiminin artmasıyla meydana gelen sorunları ele almak üzere Bakanlıkta bir araya geldiklerini bildirdi.

MÜSİAD Başkanı çocuk işçiliğini savundu: ‘Kesintisiz eğitim çok yanlış bir uygulama’

MÜSİAD Başkanı Burhan Özdemir’in zorunlu eğitimin kısaltılması ve çocukların iş gücüne daha erken katılması yönündeki açıklamaları tartışma yarattı. Eğitim sistemine yönelik eleştiriler dikkat çekerken, yeni bir model önerisi gündeme geldi.

Pes dedirten görüntü: Otomobilin motorundan bulaşık teli çıktı

Son dönemlerde ikinci el otomotiv alım satımında çeşitli hileler yapan dolandırıcılar, araçlarda büyük maddi kayba sebep olan motora kadar uzandı. Konya’da ekspertize götürülen otomobilin kontrolleri sırasında motor hava iletim borusundan bulaşık teli çıkması pes dedirtti.

Jeopolitik riskler masada: Fatih Karahan, Bankalar Birliği ile görüştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu üyeleriyle bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye ilişkin TCMB’den yapılan açıklamada, Karahan’ın TBB Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar …