Venedik, dünyanın en çok turist çeken yerlerinden biri. İtalya’nın kanalları ve gondollarıyla ünlü kenti Venedik’te yetkililer, kentte yaşanan sorunlara çareyi giriş ücreti koymakta buldu. Venedik Belediye Başkanı Luigi Brugnaro, yeni düzenlemenin şehrin kapatılması anlamına gelmediğini belirterek, “Belirli dönemlerde turist akışını düzenlememiz gerekiyor. Ama bu tamamen kapatılması demek değil. Venedik her zaman, herkese açık olacak.” diye konuştu.
Uzun süredir üzerinde konuşulan planın 12 Eylül’de toplanacak geniş belediye meclisi tarafından onaylanması gerekiyor. Günlük kaç bilet satışa sunulacağı da dair olmak üzere pek çok ayrıntı belirsiz.
Venedik, sabit nüfusu gittikçe azalan ve ekonomisi de tamamen turizme bağlı hale geldi. Venedik’in turizmden sorumlu meclis üyesi Simone Venturini, yeni bilet sistemiyle Venedik’in “küresel düzeyde öncü” olacağını söyledi. Yetkililer, yıllardır Rialto Köprüsü ve San Marco Meydanı gibi turistik yerleri görmek için şehre akın eden turistin baskısını hafifletmeye çalışıyor. Günübirlik bilet planı, turistlerden elde edilen gelirin ciddi çekilde azalacağı ve hareket özgürlüğünü tehlikeye atacağı endişesiyle defalarca ertelendi.
Resmi verilere göre, geçen yıl Venedik’e 3,2 milyon turist geldi, gelmeye de devam ediyor. Ancak yıllık toplam ziyaretçi sayısı, günübirlik gelen turistler de eklenince katlanarak artıyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 31 Temmuz’da iklim krizinden kitle turizmine kadar uzanan sorunlar nedeniyle kentin “geri dönülemez” hasar riski taşıdığı uyarısını yaptı.
UNESCO Dünya Kültür Mirası Komitesi, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da 12-25 Eylül tarihleri arasında düzenleyeceği toplantıda, Venedik’in “Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi”ne dahil edilip edilmemesini oylayacak.