SPK düğmeye bastı: Kriptoda zorunlu bildirim başlıyor

Sermaye Piyasası Kurulu’ndan Kripto Varlık Platformlarına Yeni Denetim Esasları

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcıları için rezerv kanıtı denetimi süreçlerine dair uygulanacak yeni ilke ve esasları duyurdu. Buna göre, kripto borsaları artık müşteri varlıkları, cüzdan adresleri ve nakit bakiye bilgilerini bağımsız denetçilere düzenli olarak sunmakla yükümlü olacak.

Rezerv Kanıtı Denetimini Tamamlamaları Gerekiyor

SPK’nın haftalık bülteninde yayımlanan açıklamada, faaliyet izni başvurusu yapacak kripto varlık platformlarının öncesinde rezerv kanıtı denetimini tamamlamaları gerektiği belirtildi. Her üç aylık dönemde bir gerçekleştirilecek bu denetimler için bilgi sistemleri bağımsız denetim kuruluşlarıyla sözleşme yapılması zorunlu hale geldi.

Bir kripto platformu, aynı denetim şirketiyle arka arkaya en fazla 12 dönem; aynı başdenetçiyle ise en fazla 4 dönem çalışma hakkına sahip olacak.

Denetim Raporunda Yer Alacak Zorunlu Bilgiler

SPK’nın belirlediği ilkelere göre, denetim raporlarında kripto varlıkların listesi ve cari değerleri, müşterilere ait varlıkların hangi ağlarda tutulduğu, cüzdan adresleri ve saklama modeli bilgileri, platformun ve müşterilerin nakit bakiye büyüklükleri ve saklama kuruluşları ile çalışılan bankaların hesap bilgilerine yer verilmesi gerekiyor. Ayrıca, platformun likit rezervlerinde tutulan tüm varlıklar denetim kapsamına alınacak ve bu varlıkların %100’ünün doğruluğu teyit edilmek zorunda olacak.

Denetim Tarihleri Gizli Tutulacak

Bilgi sistemleri denetçileri, her denetim döneminde rastgele iki farklı tarih belirleyecek ve bu tarihler kripto varlık platformuyla ancak denetimden bir gün önce paylaşılabilecek. Bu uygulama, denetimin güvenilirliğini ve sürpriz niteliğini artırmayı amaçlıyor. Denetim sürecinde cüzdan doğrulama araçları ve kullanılan teknik detaylar da raporda yer alacak. Tüm denetim raporları, yönetim kurulu başkanlığına sunulacak ve en geç 15 iş günü içerisinde SPK’ya iletilecek.

SPK’nın bu yeni düzenlemesi, Türkiye’de kripto varlık piyasasında şeffaflığı ve yatırımcı güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Related Posts

THY 10 yıl sonra buraya sefer düzenlemeye başlıyor!

Libya’da yaşanan iç karışıklık nedeniyle 2015’te durdurulan THY uçuşları 2 Eylül’den itibaren tekrar başlıyor.

Bakan Şimşek, İslami Finans Zirvesi’nde Londra’da yatırımcılarla görüşecek

Bakan Şimşek, İslami Finans Zirvesi’nde Londra’da yatırımcılarla görüşecek

6 ilde kara para aklama operasyonu: Banka çalışanları gözaltına alındı!

İstanbul merkezli büyük çaplı bir suç örgütü operasyonu düzenlendi. Yasadışı gelirlerin aklanmasına yönelik soruşturma sürüyor. Kamuoyu gelişmeler için bilgilendiriliyor.

Dünya genelinde teknoloji şirketleri 72 bin kişiyi işten çıkardı

Dünyanın en değerli şirketleri listesinde zirvede yer alan teknoloji şirketlerinde yılın ilk 6 ayında 72 bin kişi işten çıkarıldı.

Altın zirvede, borsa dipte: İşte en çok kazandıran ve kaybettiren yatırımlar

TÜİK’in açıkladığı son verilere göre külçe altın yıllıkta yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlarken aylık bazda ise en yüksek getiri yüzde 2,82 oranlarıyla DİBS’te gerçekleşti. BIST 100 endeksi ise tüm dönemlerde yatırımcısına en fazla kaybettiren yatırım aracı olurken DİBS ve Euro kazandıran diğer yatırım araçları arasında öne çıktı.

Merkez Bankası iznini iptal etti: Müşterisi olan dikkat etsin, ödeme yapılmıyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB),dikkat çeken bir adım attı. Merkez Bankası, Paybull Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para AŞ’nin faaliyet iznini iptal etti. TCMB’nin iptal kararı, 8 Temmuz 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. FAALİYET İZNİ …