Uzmanı açıkladı: Demans, erken yaşlarda görülebiliyor

Demansın Erken Yaşlarda da Görülebileceğini Uzmanlar Açıkladı

Demans hastalığının yalnızca yaşlı bireylerde değil, erken yaşlarda da ortaya çıkabilen bir durum olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil, hastalığın genç yaşlardaki bireylerde de etkili olabileceğini vurguladı. Ailede birden fazla bireyde görüldüğünde hastalığın erken yaşlarda ortaya çıkma olasılığının arttığına dikkat çeken Kenangil, demansın sadece hafıza kaybına neden olmadığını, aynı zamanda kişilik, duygular ve davranışları da ciddi şekilde etkileyebildiğini belirtti.

Demans Beyindeki Hücre Ölümüyle İlerliyor

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil, demansın beyindeki hücre ölümüyle ilerlediğini ve sadece hafıza kaybına değil, bilişsel işlevlerde de bozulmalara yol açabileceğini ifade etti. Hastalığın yaşlılık döneminde ortaya çıkabileceği yanılgısına karşı çıkarak genç bireylerde de etkili olabileceğini vurgulayan Kenangil, demansın planlama, yargılama, soyut düşünme gibi yürütücü işlevler üzerinde de olumsuz etkilere neden olabileceğini belirtti.

“Demansın Erken Yaşlarda Görülme Olasılığına Dikkat Çekildi”

Alzheimer hastalığının demans vakalarının yüzde 70’ini oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Kenangil, demansın risk faktörlerine dikkat çekerek hastalığın kaçınılabilir olduğunu belirtti. Damar tıkanıklıkları, bazı maddelerin birikmesi gibi etkenlerin demansa neden olabileceğini ifade eden Kenangil, mevcut tedavilerle hastalığın tamamen ortadan kaldırılmasının mümkün olmasa da hastaların ve yakınlarının yaşam kalitesini artırmanın mümkün olduğunu belirtti.

“Hastalığa Karşı Alınabilecek Önlemler”

Önümüzdeki yıllarda demans vakalarının artmasının beklendiğini aktaran Prof. Dr. Kenangil, hastalıktan korunmak için alınabilecek önlemleri şu şekilde sıraladı: Kalp ve damar hastalıklarıyla ilgili sorunların erken tedavi edilmesi, şeker hastalığının kontrol altına alınması, sosyal yaşamdan kopulmamanın ve aktif bir yaşam sürdürmenin önemi, sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi, işitme ve görme problemlerinin erken dönemde tedavi edilmesi.

Related Posts

Kanser tedavisinde tarihi mantar umudu: ‘Mumyanın laneti’ yeni ilaçların önünü açabilir

Arkeolojik kazılarda “mumyanın laneti” ile ilişkilendirilen Aspergillus flavus mantarı, bilim insanları tarafından kanser tedavisinde umut vadeden bir molekül kaynağı olarak keşfedildi. Yeni araştırma, mantardan izole edilen bileşiklerin lösemi hücrelerini durdurmada güçlü etkiler gösterdiğini ortaya koyuyor.

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Van’da bir günde 40 göz ameliyatı yapılıyor

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği, günlük 900 hasta muayenesi ve 40’a yakın ameliyat kapasitesiyle hem Van hem de çevre illere nitelikli sağlık hizmeti sunuyor.

TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor

TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor

Bu 3 kuruyemiş yumurta kadar tok tutuyor! Beslenme uzmanları tek tek açıkladı

Kuruyemişler yalnızca atıştırmalık değil, aynı zamanda güçlü birer besin kaynağı. Özellikle bazı türleri, içerdiği yüksek protein ve lif sayesinde uzun süre tok tutma özelliğiyle öne çıkıyor. Beslenme uzmanları, her gün bir avuç tüketildiğinde yumurta kadar doyurucu olan bu 3 kuruyemişi açıkladı.

Türkiye’de her 5 çocuktan 1’i fazla kilolu

Ankara’da lise öğrencisi Mahmut Baloğlu (17) Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Obezite Merkezi’nde 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü.