Uzmanı açıkladı: Demans, erken yaşlarda görülebiliyor

Demansın Erken Yaşlarda da Görülebileceğini Uzmanlar Açıkladı

Demans hastalığının yalnızca yaşlı bireylerde değil, erken yaşlarda da ortaya çıkabilen bir durum olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil, hastalığın genç yaşlardaki bireylerde de etkili olabileceğini vurguladı. Ailede birden fazla bireyde görüldüğünde hastalığın erken yaşlarda ortaya çıkma olasılığının arttığına dikkat çeken Kenangil, demansın sadece hafıza kaybına neden olmadığını, aynı zamanda kişilik, duygular ve davranışları da ciddi şekilde etkileyebildiğini belirtti.

Demans Beyindeki Hücre Ölümüyle İlerliyor

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil, demansın beyindeki hücre ölümüyle ilerlediğini ve sadece hafıza kaybına değil, bilişsel işlevlerde de bozulmalara yol açabileceğini ifade etti. Hastalığın yaşlılık döneminde ortaya çıkabileceği yanılgısına karşı çıkarak genç bireylerde de etkili olabileceğini vurgulayan Kenangil, demansın planlama, yargılama, soyut düşünme gibi yürütücü işlevler üzerinde de olumsuz etkilere neden olabileceğini belirtti.

“Demansın Erken Yaşlarda Görülme Olasılığına Dikkat Çekildi”

Alzheimer hastalığının demans vakalarının yüzde 70’ini oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Kenangil, demansın risk faktörlerine dikkat çekerek hastalığın kaçınılabilir olduğunu belirtti. Damar tıkanıklıkları, bazı maddelerin birikmesi gibi etkenlerin demansa neden olabileceğini ifade eden Kenangil, mevcut tedavilerle hastalığın tamamen ortadan kaldırılmasının mümkün olmasa da hastaların ve yakınlarının yaşam kalitesini artırmanın mümkün olduğunu belirtti.

“Hastalığa Karşı Alınabilecek Önlemler”

Önümüzdeki yıllarda demans vakalarının artmasının beklendiğini aktaran Prof. Dr. Kenangil, hastalıktan korunmak için alınabilecek önlemleri şu şekilde sıraladı: Kalp ve damar hastalıklarıyla ilgili sorunların erken tedavi edilmesi, şeker hastalığının kontrol altına alınması, sosyal yaşamdan kopulmamanın ve aktif bir yaşam sürdürmenin önemi, sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi, işitme ve görme problemlerinin erken dönemde tedavi edilmesi.

Related Posts

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

D vitamini deponuz boş kalmasın

D vitamini, kas ve kemiklerin dostu olarak bilinse de kalp-damar sisteminden belleğe bağışıklık sisteminden 
kanser riskini azaltmaya kadar vücuda çok yönlü fayda sağladığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman “D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sorun. Dolayısıyla ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.

Vücudunuz paslanmasın

Hızlı yaşlanmanın gizli nedenlerinden biri olan oksidatif stresin hücrelere hasar verip, vücudu adeta paslandırdığını belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, bu sorunla başa çıkma yollarına dikkat çekti.

Uzmanlardan kritik uyarı: Sahte bebek mamaları tehlike saçıyor

Sahte bebek mamalarının ailelerde büyük paniğe yol açtığını söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yakup Çağ, güvenilir ürün seçimi konusunda tavsiyelerde bulundu. Doç. Dr. Çağ, “Sahte mamalar çocuklarda büyüme geriliğinden enfeksiyon hastalıklarına, ağır metal zehirlenmelerinden öğrenme güçlüğüne kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabiliyor. Bu nedenle mamaları mutlaka eczaneler ya da güvenilir marketlerden satın alın. Kutuda yırtık, şekil bozukluğu ya da yazılarda siliklik varsa dikkatli olun” dedi.

Duyan inanamıyor! Vücudundaki 5 böbrekle yaşıyor

Hastalığı nedeniyle iki kez organ nakli yapılan ve bu organlar da bir süre sonra işlevsiz hale gelen 30 yaşındaki Rabia Çınarkaya’ya üçüncü kez böbrek nakledildi.

Uzman uyardı: ‘Güneş ışınlarından her mevsim korunulmalı’

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, güneş ışınlarının yılın her döneminde cilt üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirterek, “Güneş kremi yalnızca yazın değil, güneş ışınlarının etkili olduğu her mevsimde kullanılmalıdır” dedi.